Naald (naaigerei)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naald
Naaldensetje
Naalden voor het maken van zeilen

Een naald is een soort gereedschap dat gebruikt wordt voor het aan elkaar bevestigen (naaien) van kledingstukken of andere voorwerpen van stof, dan wel leer. Ook worden naalden gebruikt om iets te versieren, dit wordt borduren genoemd. Bij het breien wordt een naald gebruikt om te mazen. Een naald is meestal van staal. De ene kant is scherp zodat er door de stof heen kan worden geprikt. Aan de andere kant zit een oog, waar een draad doorheen kan worden getrokken. Het oog is langwerpig van vorm en weinig groter dan de dikte van de te gebruiken draad. Bij een zogenaamde blinde naald wordt de draad van bovenaf door een spleetje in het oog gestoken, in plaats van deze erdoorheen te moeten trekken. De lengte van naalden varieert, afhankelijk van de toepassing, van ongeveer 2 cm tot wel 10 cm. Ook de dikte varieert, maar een naald is zelden dikker dan 2 millimeter.

Naalden worden ook gebruikt in naaimachines. Daar zit het oog waar de draad doorheen moet dicht bij de punt, aan de onderzijde. De naald wordt aan de bovenzijde vastgezet in de naaimachine. De bovenzijde van een machinenaald heeft een platte kant, waarmee hij stevig kan worden aangeschroefd.

Rechte naalden voor het maken van zeilen voor windmolens en zeilschepen hebben een driekantige punt, waardoor het zeildoek niet scheurt.

Naalden werden in de prehistorie al gebruikt. Ze werden toen van been of hout gemaakt.

Naald in spreekwoorden[bewerken]

  • Hij is door het oog van de naald gekropen - Hij is ontsnapt aan een groot risico
  • Een naald (of speld) in een hooiberg zoeken - Iets zoeken wat vrijwel onmogelijk te vinden is.
  • Nieuws, heet van de naald - Zeer vers nieuws
  • Met de hete naald naaien - Erg snel en haastig naaien
  • Een naald (of speld) kunnen horen vallen - Het is erg stil

Zie ook[bewerken]