Oranje zandkokerworm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Spio filicornis)
Oranje zandkokerworm
Spio seticornis (Fig. 1–7), Spio filicornis (Fig. 8–12). Otto Fabricius (1785): Von dem Spio-Geschlecht, einem neuen Wurmgeschlecht.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Annelida (Ringwormen)
Klasse:Polychaeta (Borstelwormen)
Orde:Spionida
Familie:Spionidae
Geslacht:Spio
Soort
Spio filicornis
(Müller, 1776)
Originele combinatie
Nereis filicornis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De oranje zandkokerworm (Spio filicornis) is een borstelworm uit de familie Spionidae. Spio filicornis werd in 1776 als Nereis filicornis voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Deense zoöloog Otto Friedrich Müller.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De oranje zandkokerworm is een kleine borstelworm tot 3 cm lang. Zijn lichaam bestaat uit een kop, een cilindrisch, in 80 tot 90 segmenten verdeeld lichaam en een staartstukje. De kop bestaat uit een korte, maar stevig en puntig prostomium (gedeelte voor de mondopening) en een peristomium (gedeelte rond de mond) en draagt gepaarde aanhangsels (korte palpen, antennen en cirri). Het is roze van kleur, met een bruine darm en crème-achtige vlekjes lateraal.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van de oranje zandkokerworm omvat het noordpoolgebied, de Oostzee, de noordoostelijke Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de noordelijke Stille Oceaan. Deze wormensoort kan gevonden worden in schoon zand, van de laagwaterlijn tot in het ondiepe sublitoraal. Het leeft in een buis gemaakt van sedimentkorrels en afval dat aan elkaar is geplakt met slijm.