Sportbeha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee vrouwen met sport-bh's wandelen over het strand bij Cayucos (Californië).

Een sportbeha is een beha voor tijdens het sporten. Een sportbeha dient als harnasje zodat de borsten minder deinen en heen en weer geschud worden. Zodoende worden klachten voorkomen en neemt de kans op weefselbeschadiging en uitzakken van de borsten af. Uit onderzoek van onder anderen Joanna Curr van de Universiteit van Portsmouth blijkt dat een grote groep vrouwen tijdens het sporten last heeft van haar borsten. Volgens haar dient de sportbeha verplicht te worden gesteld tijdens de lessen lichamelijke opvoeding op school.[1]

De eerste sportbeha dateert van 1977[bron?]: de Canadese vrouwen Hinda Miller en Lisa Landahl namen twee aangepaste versies van een toque en naaiden die aan elkaar.

De werking[bewerken]

Tijdens het sporten bewegen de borsten meer of minder passief mee omdat ze geen eigen spieren hebben. Afhankelijk van grootte en gewicht wordt druk en trek op de huid en binnengelegen bindweefsels uitgeoefend. Om pijn en weefselbeschadiging tegen te gaan is het aanbevolen om borsten te ondersteunen tijdens het sporten. Sport-bh’s zijn ontwikkeld om de bewegingen van de borst tot een minimum te beperken. Een kleine hoeveelheid beweging is acceptabel.

Wanneer een vrouw een sport-bh gebruikt moet zij helemaal niet merken er een aan te hebben. Als men voelt dat de bewegingen groter zijn dan men prettig vindt, dan is de sport-bh waarschijnlijk niet goed.

Dat zwaardere borsten meer ondersteuning vragen dan een A-cup moge duidelijk zijn. Het is niet juist te denken dat men te kleine borsten heeft voor het dragen van een sport-bh. Zelfs kleine borsten zijn gevoelig voor schokken die het lichaam ondergaat tijdens het sporten.

Kwaliteit en prijs bij aanschaf[bewerken]

Het is niet gemakkelijk om de juiste sport-bh te vinden. Een groot probleem bij sport-bh’s is ook dat ze regulier minder verkrijgbaar zijn in alle maten. Dit betreft vrouwen met een grote borst- en/of omvangsmaat, maar ook kleine cupmaten zijn moeilijk te vinden.

Bij aanschaf van een sport-bh dient men te letten op de juiste pasvorm en maat opdat de sport-bh zijn werk goed kan doen, en minder op prijs. Over het algemeen is het onmogelijk om voor een lage prijs een sport-bh te maken die echt zijn werk doet. De werkzaamheid van de sport-bh wordt voornamelijk bepaald door speciale hightech stoffen. En die hightech materialen kosten relatief meer geld.

Een goede bh dragen tijdens het sporten is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een sportoutfit. Hoe beter de kwaliteit des te beter geeft de sport-bh steun, zit het comfortabeler, mooiere pasvorm en des te langer gaat hij mee.

Verschillen tussen een gewone beha en een sport-bh[bewerken]

  • Ondersteuning en stevigheid: sport-bh’s voorkomen dat borsten tijdens het sporten sterk heen en weer gaan en in plaats daarvan maken ze kleinere bewegingen met het bovenlichaam mee. Dankzij de geavanceerde hightech stoffen zijn sport-bh’s comfortabeler om tijdens het sporten met plezier te dragen.
  • Vochtregulatie: de stof van sport-bh’s laat de huid ademen en voert transpiratievocht snel af terwijl men sport. Dit verdampen gaat zo snel dat de sport-bh minder de kans krijgt vochtig te voelen.
  • Sport-bh’s bieden meer bewegingsvrijheid en laten de gebruikster ook onbelemmerd diep ademhalen zonder dat ze knellen. Ze zijn zo gemaakt dat de huid niet met metalen onderdelen in aanraking kan komen, haken en sluitingen zijn bedekt om irritaties tegen te gaan.
  • Een bredere elastische onderband die goed rond het bovenlichaam sluit zodat de sport-bh niet omhoog kan kruipen of gaat schuren.
  • Naden van sport-bh’s zijn plat of afgedekt om de huid te beschermen en om schuren te voorkomen en lopen zo min mogelijk over de tepels. Speciale stiksels zorgen ervoor dat de stof kan rekken en voorkomt dat de stiksels losgaan.
  • De schouderbanden van sport-bh’s zijn breder en gevoerd voor een betere gelijkmatige verdeling van het gewicht en om meer ondersteuning te geven.
  • Sport-bh's verliezen hun vorm niet. Door het 'intelligente' materiaal keren de sport-bh’s na het uitrekken gewoon weer naar de oorspronkelijke vorm terug.