St. Jerome in de wildernis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
St. Jerome in de wildernis
((it) "san girolamo")
St. Jerome in de wildernis
Kunstenaar Leonardo da Vinci
Jaar circa 1482
Techniek Olieverf op hout
Afmetingen 103 × 74 cm
Museum Vaticaanse Musea
Locatie Vlag van Vaticaanstad Vaticaanstad
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

St. Jerome in de wildernis ((it) "san girolamo") is een onvoltooid schilderij van Leonardo da Vinci. Het kunstwerk is opgenomen in de collectie van de Vaticaanse Musea. Het werd rond het jaar 1482 geschilderd.

Thema[bewerken | brontekst bewerken]

Op het doek wordt Hiëronymus van Stridon, een van de vier grote kerkvaders van het Westen, afgebeeld in de periode dat deze zich als kluizenaar had teruggetrokken in de Syrische woestijn.

Het schilderij beeldt de knielende hoofdpersoon af met in zijn hand een steen en aan zijn voet een leeuw. Hiëronymus zou een leeuw zijn tegenkomen die mank liep vanwege een doorn in zijn poot. Hieronymus verwijderde de doorn en verwierf daarmee de trouw van de leeuw die hem vanaf dat moment bleef vergezellen.

Niet enkel Da Vinci schilderde dit thema. Zo zijn ook onder vele anderen de schilders Giovanni Bellini, Albrecht Dürer, Titiaan, Filippo Lippi en Rembrandt van Rijn met het thema van St. Jerome en de leeuw bezig geweest.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke paneel van Da Vinci is ooit in afmeting gereduceerd en in tweeën gedeeld. In de 18e eeuw maakte het werk volgens sommige historici deel uit van de collectie van Angelika Kauffmann. Het werd gerestaureerd voor de 19e-eeuwse kunstverzamelaar kardinaal Fesch, de oom van Napoleon Bonaparte.

Er bestaat een legende dat de kardinaal het deel met de torso van St. Jerome als tafelblad in een winkel in Rome aantrof en dat hij het andere deel bij een schoenmaker als werkbank zou hebben gevonden.

Het gerepareerde paneel zou vervolgens rond 1846 verkocht zijn aan Paus Pius IX, die het op zijn beurt plaatste in de Vaticaanse Pinacotheek, onderdeel van de Vaticaanse Musea in Vaticaanstad in Rome.

Zie de categorie Saint Jerome by Leonardo da Vinci van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.