Naar inhoud springen

Stad van Gerwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stad van Gerwen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Stad van Gerwen (Noord-Brabant)
Stad van Gerwen
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Son en Breugel Son en Breugel, Vlag Nuenen, Gerwen en Nederwetten Nuenen c.a.
Coördinaten 51° 30′ NB, 5° 32′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stad van Gerwen is een buurtschap op de grens van de gemeente Son en Breugel en Nuenen, Gerwen en Nederwetten in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

De buurtschap heeft haar landelijke ligging en idyllisch landschap zeer sterk weten te bewaren. Mede door de relatief grote afstand tot de groeikernen. Met name in de zomer is dit gebied dan ook populair bij fietsers en wandelaars.

Bedreiging van de buurtschap is er in de vorm van de nieuw aan te leggen Ruit om Eindhoven. Die zal het gehucht gaan doorsnijden en staat al jaren op de planning, doch wegens verzet vanuit de bevolking van de betrokken dorpen zijn er nog geen definitieve besluiten genomen.[bron?]

De naam zou afgeleid zijn van het woord Hofstad. In de middeleeuwen werd dit gebied dan ook Hostat genoemd. Enkele bodemvondsten van de afgelopen jaren tonen aan dat er al bewoning was in de 11e eeuw. Ook zijn er enkele Romeinse en Keltische voorwerpen gevonden bij Stad van Gerwen die suggereren dat dit gebied waarschijnlijk zo'n duizend jaar eerder ook al bewoond was.

Vanuit de lucht
Landschap bij Stad van Gerwen