Stadsbank van Lening (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadsbank van Lening op de Oudezijds Voorburgwal.

De Stadsbank van Lening is een Amsterdamse kredietbank, die is opgericht in 1614. De bank is een gemeentelijke instelling en werkt zonder winstoogmerk. Het is de oudste geldverstrekker van Amsterdam. Er werken ongeveer 85 mensen in drie filialen, een winkel en een veilinghuis (2014).

De oudste vestiging, tevens het hoofdkantoor, bevindt zich tussen de Oudezijds Voorburgwal en de Nes, waarvoor destijds een voormalig klooster werd aangepast. In 1658 werd Vondel aangesteld als suppoost. Hij bleef ruim tien jaar in dienst en zijn "bureaustoel" is bewaard gebleven.

In 1664 werd het naastgelegen pand bij de bank betrokken. Tegenwoordig zijn er ook filialen op het Bijlmerplein en Osdorpplein.

Wat doet de stadsbank?[bewerken]

Bij de Stadsbank van Lening wordt krediet verstrekt op basis van onderpand, volgens het systeem van de lommerd. Door het belenen van goederen is het mogelijk direct over geld te beschikken. De in onderpand gegeven goederen betreft sieraden, goud, zilver en diamanten. Echter ook andere goederen van waarde kunnen als pand dienen, zoals fietsen, muziekinstrumenten en digitale camera's. De bank stelt wel eisen aan courantheid van artikelen en adviseert bij twijfel eerst contact op te nemen.

Gang van zaken[bewerken]

Een te belenen pand wordt door de medewerkers van de bank getaxeerd en er wordt een beleensom van vastgesteld. De beleensom is het bedrag dat de pandgever van de bank ontvangt. Daarnaast ontvangt de pandgever een beleenovereenkomst, een papier waarop staat vermeld welk goed in pand is gegeven, de beleensom en de staantijd en andere details.

De staantijd van het onderpand is bepaald op negen maanden. Dat wil zeggen dat de pandgever binnen die negen maanden het recht heeft het onderpand terug te halen (te lossen), waarbij de beleensom en de rente moet worden betaald. De rente wordt per dag berekend en bedraagt op maandbasis 1,05% (2014). Ook kan de pandgever ervoor kiezen om na negen maanden alleen de rente te betalen, het zogenaamde herbelenen, waarna de beleentermijn met negen maanden wordt verlengd.

Goederen die niet binnen de staantijd worden gelost worden verkocht op de veiling. Elke maand worden veilingen georganiseerd, elke maand voor sieraden en eens per twee maanden ook voor overige goederen. Er wordt alleen bij opbod verkocht. Goederen die niet op de veiling worden verkocht, worden in de winkel verkocht.

Tekst op de gevelsteen[bewerken]

de tekst boven de ingang

Geschreven door Balthazar Huydecoper in 1740:

Aanhalingsteken openen

Hebt gy noch geld, noch goed: gaa deze deur voorby. Hebt gy 't laatste, en mist gy 't eerste, kom by my. Geef pand, ik geef u geld. waarom zoude ik u borgen? Of is 't u niet genoeg dat gy van 't mynen teert? Maart eyst gey u pand terug, zo dient ge in tyds te zorgen, Dat my myn hoofdsom, met de rente wederkeert. Zo help ik u en my, en toon, aan de onderzoekers Van myn geheymen, 't graf des eervergeeten woekers.

Aanhalingsteken sluiten

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Tussen Burgwal en Nes. Marijke Carasso-Kok en Carry van Lakerveld. Uitgeverij Verloren, 2009.
  • Stadsbank van Lening 1614 - 1989. W.D. Voorthuysen. Stadsdrukkerij Amsterdam, 1989.
  • Leentjebuur en pandverbeuren. M.G. Emeis jr. Uitgeverij Broekman & De Meris n.v. Amsterdam, 1964
  • Jansen, L. (1964) Geschiedenis van de Stadsbank van Lening te Amsterdam 1614-1964.

Externe links[bewerken]