Stadsfiets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klassieke stadsfiets
en een moderne stadsfiets

Een stadsfiets of citybike is een comfortabele fiets die vooral geschikt is voor dagelijks gebruik, zoals naar school, het werk en naar winkels.

De banden van een stadsfiets zijn minder geprofileerd en over het algemeen smaller dan die van mountainbikes maar breder dan die van racefietsen. Ze zijn daarom ook niet geschikt om mee deel te nemen aan een wedstrijd of, bij de traditionele banden, om door bossen en velden te rijden.

Het nadeel is wel dat de stadsfiets relatief zwaar is, vaak meer dan 18 kg. Dit komt door het stalen frame. Daarentegen zijn de afstanden klein, vaak minder dan 5 km, en komt daarbij dat er in Nederland weinig hoogteverschil is, zodat het extra gewicht van de stadsfiets eigenlijk geen rol speelt.

Het ontwerp van de stadsfiets is simpel: geen versnelling en een terugtraprem. Hierdoor wordt de kans verkleind dat een onderdeel kapot en is de stadsfiets bijna altijd direct te gebruiken. De gesloten kettingkast zorgt ervoor dat de ketting schoon blijft, dus bijna geen onderhoud nodig heeft. Er zijn ook luxere uitvoeringen van de stadsfiets met handremmen en een naafversnelling.

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Omafiets

Het bekendste en populairste model van de stadsfiets is de omafiets.

OV-fiets

De OV-fiets is een huurfiets die je op veel treinstations kan huren om naar jouw bestemming te fietsen en weer terug naar het station. Het zadel is gemakkelijk in hoogte verstelbaar en door het V-vormige frame is het zowel door dames als door heren te gebruiken. Zo kan iedereen ermee rijden.

Personal Bike

De Personal Bike is een stadsfiets met een uniek nummer dat onderdeel is van het frame. Hierdoor is het niet gemakkelijk te verwijderen en zo is de Personal Bike minder interessant voor de fietsendieven.

Transportfiets

Een andere soort stadsfiets is de transportfiets: behalve een bagagedrager boven het achterwiel, is boven het voorwiel ook een bagagedrager gemonteerd, zodat meer bagage kan worden meegenomen. Vaak zijn dit boodschappen. Op de voorbagagedrager zijn vaak permanent manden of plastic kratten gemonteerd. Sommige fietssters verfraaien hun stadsfiets met plastic bloemen of verven ze in kleuren, vaak met een uniek ontwerp.