Starkenborgh (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Borgweer verwijst hierheen, voor het dorp in de gemeente Eemsdelta, zie Borgsweer
Starkenborgh op de kaart van Theodorus Beckeringh (1781)

Starkenborgh, ook Huis te Wehe, Borgweer of Nijenklooster genoemd, was een borg gelegen ten noordwesten van Wehe-den Hoorn en ten zuiden van de Hoornse Vaart in de Nederlandse provincie Groningen

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Detail van een kaart van Theodorus Beckeringh - Verhildersum ten noordoosten van Leens en Starkenborgh ten noordwesten van Weehe
De monumentale boerderij Borgweer nabij Wehe-den Hoorn

Ludolf van Starkenborgh had in 1649, na het overlijden van zijn vader Lambert van Starkenborg, borgheer van Verhildersum, de jurisdictie van Wehe en Zuurdijk gekregen. De borg werd daarna gebouwd in opdracht van Ludolf en zijn echtgenote Anna Catharina de Mepsche. Starkenborgh (Borgweer) werd voor de eerste maal als borg genoemd in 1679. Vanaf die tijd bleef de borg in het bezit van zijn nakomelingen, totdat na het overlijden van zijn naamgenoot Ludolf van Starkenborg in 1821, diens zoon Edzard in 1832 de borg liet afbreken, evenals de beide schathuizen aan weerszijden van de oprijlaan direct voor de borg. Hij liet vervolgens aan het begin van de oprijlaan een nieuw huis de Weerborg bouwen. Dit huis was geen lang leven beschoren. Na het vertrek van Edzard als burgemeester van Leens in 1839 werd het landgoed verkocht en werd de Weerborg in 1840 gesloopt.

De borgstee is nog te herkennen aan de grachten en is tegenwoordig wandelgebied. Aan noordwestzijde van de borgstee werd later boerderij Rayland gebouwd en aan noordoostzijde een waterzuiveringsinstallatie (1982).

Boerderij Borgweer[bewerken | brontekst bewerken]

Omstreeks 1900 werd op de plaats waar het begin van de vroegere oprijlaan naar de borg lag en ten zuiden van het vroegere huis Weerborg een boerderij gebouwd van het zogenaamde Oldambster type. Deze boerderij werd genoemd naar de voormalige borg en kreeg de naam Borgweer toebedeeld. De boerderij is vanwege zijn cultuur-historische waarde erkend als rijksmonument.