Naar inhoud springen

Station Chaudfontaine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Willem2000 (overleg | bijdragen) op 1 feb 2020 om 15:52. (→‎Treindienst)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Chaudfontaine
Station Chaudfontaine
Opening 2 juli 1843
Sluiting 3 juni 1984
Heropening 3 september 2018
Telegrafische code FCF
Lijn(en) 37
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
82
48
38
Beheerder NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Chaudfontaine is een spoorwegstation langs spoorlijn 37 (LuikAken) in de gemeente Chaudfontaine. Het station werd, samen met het baanvak Luik - Chaudfontaine, geopend op 2 juli 1843. Het werd gesloten bij de invoering van het IC-IR-plan op 3 juni 1984, maar werd opnieuw geopend op 3 september 2018 (oorspronkelijk gepland voor december 2017 maar uitgesteld).

Het stationsgebouw werd opgetrokken in 1843, vermoedelijk naar een ontwerp van architect Auguste Payen. Het is een van de oudste nog bestaande stationsgebouwen in België. De loketten werden gesloten in 1954 maar het bleef een halte tot en met 2 juni 1984, waarna het tot september 2018 volledig gesloten was.

De eerstvolgende halte richting Aken is station Trooz.

Treindienst

Treintype Verbinding Dienstregeling
S41 Herstal - Luik - Verviers-Centraal Dagelijks: 1x/u
Zie de categorie Chaudfontaine train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.