Naar inhoud springen

Station Hammels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
   Hammels   
Station Hammels met trein en seinhuis (circa 1910)
Type Spoorwegstation
Opening 1880
Sluiting 1941
Perronsporen 4 (2 per aftakking)
Lijn(en) 2
Spoorlijn Rockaway Beach-spoorlijn
Vervoerder(s) Long Island Rail Road
Ligging
Plaats New York
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Hammels (in de eerste jaren bekend als Hammel) was een station van de Long Island Rail Road aan de lijn naar Rockaway Beach, gelegen in de gelijknamige buurt in de Amerikaanse stad New York. Het station lag aan Beach 84th Street en was geopend van 1880 tot en met 1941. Naast bestemmingsverkeer diende het station als overstappunt (ergens na 1887) tussen de spoorlijn naar Rockaway Park enerzijds en de spoorlijn naar Far Rockaway anderzijds. Thans ligt op de locatie de zogeheten Hammels Wye, de splitsing van metrolijn A en de Rockaway Park Shuttle. Er is echter geen halte langs de lijnen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Eldert's Grove[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorlijn naar Far Rockaway werd in 1869 geopend door de South Side Railroad of Long Island (SSRRLI) onder de naam Far Rockaway Branch Railroad. Op 4 juli 1872 opende de SSRRLI een station vlakbij het huidige Hammels, aan Beach 85th Street, genaamd Eldert's Grove[1][2], vernoemd naar het nabijgelegen hotel Elderts House. In 1887 werd een verbinding tussen de lijn naar Far Rockaway en de lijn naar Rockaway Park van de New York, Woodhaven & Rockaway Railroad (NY&RB) geopend, waarna Eldert's Grove werd gesloten. Enige tijd later werd het station nog wel heropend als halte aan de Fairview Avenue-lijn van de Ocean Electric Railway.

Station Hammels[bewerken | brontekst bewerken]

Stationsgebouw (circa 1903)

In 1880 opende de NY&RB station Hammels onder de naam Hammel aan de lijn naar Rockaway Park. Het station werd vernoemd naar Louis Hammel (1836–1904), een uit Duitsland afkomstige lokale landeigenaar, die vanaf 1869 ook de exploitatie van hotel Eldert House op zich nam. Enige jaren later[(sinds) wanneer?] werd het station hernoemd in Hammels. In 1887 ging de NY&RB failliet, waarna de Long Island Rail Road (LIRR) de lijn overnam en heropende als de New York and Rockaway Beach Railway. Station Hammels bleef geopend. Datzelfde jaar sloot de SSRRLI de lijn naar Far Rockaway. Begin 1888 werd station Hammels grondig gerenoveerd.

In 1897 ging Hammels samen met het aangrenzende Holland op in het dorp Rockaway Beach. Een jaar later ging Rockaway Beach op zijn beurt op in Queens en werd daarmee onderdeel van de stad New York.[3] De naam Hammels werd echter gehandhaafd als stationsnaam. Op 31 mei 1905 sloot station Beach Channel, waarna Hammels het laatste station op de Rockaway Beach-lijn voorafgaand aan de spoorbrug werd. Eveneens in 1905 werden beide lijnen geëlektrificeerd.

In 1906 opende de LIRR een onderstation achter station Hammels, tegen de aftakking van de lijn naar Rockaway Park aan. Op 19 april 1907 opende de LIRR FX Tower naast station Hammels, een seinhuis van waaruit de treinen van de LIRR en trams van de Ocean Electric Railway werden aangestuurd. De tramlijn werd in delen in respectievelijk 1926 en 1928 gesloten.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

In 1940 werd besloten om de lijn grondig te renoveren en over een viaduct te laten lopen, en tevens geschikt te maken voor metrovervoer. Station Hammels werd in 1941 gesloten en niet heropend aan de vernieuwde lijn.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Het enige wat nog aan het station herinnert is de zogenaamde Hammels Wye ter hoogte van het voormalige station. Hammels Wye is het punt waar de sporen naar Rockaway Park en Far Rockaway splitsen, voorzien van een spooraansluiting die het mogelijk maakt om metro's van Rockaway Park naar Far Rockaway te laten gaan, al wordt die aansluiting in de praktijk slechts zelden gebruikt.[4][5] In 2012 werd de aansluiting bijvoorbeeld gebruikt nadat orkaan Sandy de brug tussen Queens en Brooklyn dusdanig had beschadigd dat er geen metro's van en naar Manhattan konden rijden, om zo toch beide takken te kunnen bedienen.

Het voormalige onderstation, tegen de aftakking van de lijn naar Rockaway Park aan, is thans in gebruik als onderhoudsfaciliteit van de MTA. De Hammels Wye wordt in 2025 gerenoveerd.[6]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Foto's van de Hammels Wye (2012)