Seinhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het voormalige seinhuis van het station Brugge (België), gebouwd in 1939
Het seinhuis van Station Rannoch
Seinhuis nabij station Alkmaar.

Een seinhuis, seinpost, verkeersleidingspost of verkeersleidingscentrum is een bouwwerk waar spoorwegbeambten het spoorverkeer regelen door het bedienen van seinen, wissels en andere zaken die deel uitmaken van een spoorweg. Deze bediening wordt altijd beveiligd door vergrendelingen ofwel rijwegbeveiliging. Vergrendelingen maken het onmogelijk om via de bediening gevaarlijke situaties te scheppen.

De woorden seinhuis en seinpost werden vroeger gebruikt. Vanuit deze posten werden slechts enkele wissels en/of seinen bediend. Deze kleinschaligheid bestond in de tijd van de klassieke beveiliging. Later werden zelfs grotere stations vanuit één gebouw bediend en ging men spreken van verkeersleidingsposten. Tegenwoordig worden wissels, seinen en andere elementen van een nog groter gebied, met meerdere stations, vanuit één plaats bediend. Men spreekt dan van verkeersleidingscentra waarin de railverkeersleiding gevestigd is. Meerdere treindienstleiders bedienen er alle elementen.

België[bewerken]

In België is railinfrastructuurbeheerder Infrabel bezig aan een concentratieplan. Sinds eind 2006 is er op nationaal niveau één verkeersgeleidingcentrum ('Traffic Control'). Vanaf 2005 wordt het aantal seinhuizen teruggebracht van 368 tot 31, met 11 plaatselijke seinhuizen die bewaard blijven, maar op afstand bediend kunnen worden. Eind 2008 waren al enkele controlecentra met geïnformatiseerde seinsturing in dienst (Brugge, Luik, Namen, Mol, Nijvel) en was het totale aantal al gereduceerd tot 269. Begin 2018 was het aantal posten (EBP, AR en mechanisch) gedaald tot zo'n 45. De komende jaren zal dit nog verder dalen.

Nederland[bewerken]

Het Nederlandse spoorwegnet wordt grotendeels bediend vanuit dertien posten in Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Roosendaal, Rotterdam en Rotterdam Goederen (Kijfhoek), Utrecht en Zwolle. Met de bouw van een nieuwe post in Barendrecht zullen de posten van Rotterdam en de Kijfhoek gesloten worden.

Zie ook[bewerken]