Naar inhoud springen

Station Hannuit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Mbch331 (overleg | bijdragen) op 28 apr 2019 om 18:55. (WPCleaner v2.01 - Opgelost met behulp van WP:CW (Code 016: Unicode controle tekens))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Hannuit
Station Hannuit
Opening 22 november 1875
Sluiting 29 september 1963
Telegrafische code LBS
Lijn(en) 127
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hannuit was een spoorwegstation langs de spoorlijn 127 in de gemeente Hannuit. Van de vroegere gebouwen resteert alleen nog een klein goederenloods. Verder is er een overwoekerd spooremplacement en een fietsroute met een haltebord "Hannut". Op de fundamenten van het voormalige stationsgebouw verrees een nieuw gebouw met dezelfde omvang dat dienstdoet als kantoorgebouw.

Naast het spoorstation was er een station van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen. Voor de buurtspoorwegen was dit een belangrijk knooppunt van waaruit in drie richtingen gereden kon worden:

De hierboven vermelde opheffingen betreffen het goederenverkeer. Reizigersdiensten werden al eerder opgeheven. De laatste buurtspoorweg reizigersdienst, Hannuit - Namen, is op 1 oktober 1955 opgeheven.

Fietspad met stationshaltebord. Daarachter is het nieuwe gebouw op de plaats van het oude stationsgebouw.
  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.