Ambresin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ambresin
Deelgemeente in België Vlag van België
Ambresin (België)
Ambresin
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Wasseiges
Fusie 1977
Coördinaten 50° 38′ NB, 5° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,15 km²
Inwoners
(01/01/2020)
720
(117 inw./km²)
Overig
Postcode 4219
NIS-code 64075(B)
Detailkaart
Kaart van Ambresin
Positie van Ambresin binnen Wasseiges
Portaal  Portaalicoon   België

Ambresin (oude spelling "Embresin") is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Wasseiges. Tot 1 januari 1977 was het een zelfstandige gemeente.

Ambresin is een Haspengouws landbouwdorp gelegen aan de Mehaigne.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ambresin was reeds vroeg bewoond. In het noorden van de huidige deelgemeente lag namelijk de Romeinse heerbaan Tongeren-Bavay. In de buurt zijn twee tumuli bewaard gebleven: de Tumuli du Soleil. Aan de oever van de Mehaigne zijn de resten van een Romeinse villa teruggevonden.

Ambresin hing rechtstreeks af van het graafschap Namen. Er was een versterkt kasteel maar dit was op het einde van de middeleeuwen volledig vervallen. Pas in 1753 had Ambresin een eigen heer toen de heerlijkheid in pand werd gegeven aan Charles-Alexis de Montpellier. In 1795 werd Ambresin een zelfstandige gemeente. In 1977 werd de gemeente opgeheven en werd Ambresin een deelgemeente van Wasseiges.

Het dorp leeft vooral van de landbouw (suikerbieten, graan, aardappelen). Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw was er een suikerfabriek waar vele inwoners werk vonden. De suikerfabriek had via de voormalige spoorlijn 143 een goede verbinding met Namen en Tienen. De fabriek werd gesloten in 1976.

Oude suikerfabriek opslagruimte. Die is nog in gebruik maar eromheen zijn er veel vervallen gebouwen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976=inwoneraantal op 31 december

Tramwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks de dunbevolkte streek heeft Ambresin twee stoomtramlijnen gehad, die elkaar kruisten. Vanuit de lucht zijn de trajecten deels nog waarneembaar. Het tramstation is er niet meer, maar de bushalte daar heet nog altijd Gare. In 1961 sloot de laatste lijn. Er was vooral goederenvervoer (suikerbieten). De lijn tussen Ambresin en Noville had tot 1917 720 mm spoorbreedte en diende als verbinding tussen de gewone spoorlijn en de suikerfabriek. In 1925 nam de NMVB de lijn over. Van 1958 tot en met 1961 verzorgde de fabriek zelf het spoorvervoer.[1]

Zie de categorie Ambresin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.