Station Landskouter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Landskouter
Station Landskouter - Foto 1 (2009).png
Telegrafische code (H) 1000685
Aantal sporen 2
Lijn(en) 122
Coördinaten 50° 58′ NB, 3° 47′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
73
-
-
Beheerder NMBS
Station Landskouter (Belgisch spoorwegstation)
Station Landskouter
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Landskouter is een spoorweghalte op spoorlijn 122 (Melle - Geraardsbergen) in Landskouter, een deelgemeente van Oosterzele.

Landskouter is steeds een stopplaats geweest, het heeft dus (in tegenstelling tot de andere station op de lijn Gent-Geraardsbergen) nooit een stationsgebouw gehad. Om die reden beschikt Landskouter ook niet over een telegrafische code.

Tot december 2006 stopten slechts een handvol treinen Landskouter aan, sindsdien stoppen alle treinen op deze spoorlijn op weekdagen (in de daluren één trein per uur in beide richtingen, in de spitsuren twee per uur) in Landskouter. In het weekend wordt Landskouter evenwel nog steeds gepasseerd. Met amper 80 passagiers per gemiddelde werkdag (cijfers: 2009) is Landskouter een van de kleinere stopplaatsen in Vlaanderen.

Landskouter beschikt over 2 perrons. Beide perrons zijn uitgerust met elk één wachthuisje (het perron naar Gent toe een schuilhokje van het nieuwe type ("Mechelen"), het perron richting Geraardsbergen moet het stellen met de oude variant). Er zijn wel bankjes maar de perrons zijn onverhard.

Er is een kleine, nieuwe parking. Een degelijke fietsenstalling ontbreekt eveneens. Er is weliswaar een klein fietsenrek maar dat telt slechts 6 plaatsen en is onoverdekt.

Het Grote Treinrapport 2009 van de krant Het Nieuwsblad geeft Landskouter amper 2,7/10, mede door de desolate aanblik van de halte en het in hun ogen gebrekkige onderhoud.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S 52 S-trein (NMBS) Gent-Sint-PietersLandskouterZottegemGeraardsbergen Stopt in het weekend niet in Landskouter en Balegem-Zuid.