Station Balegem-Dorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Balegem-Dorp
Station Balegem-Dorp - Foto 2 (2009).png
Opening 5 januari 1867
Telegrafische code FGED
Aantal sporen 2
Lijn(en) 122
Coördinaten 50° 55′ NB, 3° 47′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
343
90
71
Beheerder NMBS
Station Balegem-Dorp
Station Balegem-Dorp
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Balegem-Dorp is een spoorwegstation op spoorlijn 122 (Melle - Geraardsbergen) in het Oost-Vlaamse Balegem, een deelgemeente van de gemeente Oosterzele.

Balegem-Dorp beschikt over een onlangs gerestaureerd stationsgebouw (Type 1893 L6). Het verschilt met de (vroegere) andere stationsgebouwen op de lijn omdat dit station door de Staat werd opgericht en geen trapgevelstation is zoals de Compagnie du chemin de fer de Braine-le-Comte à Gand ze elders op lijn Gent-Geraardsbergen (vroeger: Gent-'s-Gravenbrakel) bouwde. Op Balegem-Dorp kunnen geen treinbiljetten meer gekocht worden, mensen die een kaartje willen dienen het op de trein te kopen.

De perrons bevinden zich in een bajonetligging. Dit betekent dat beide perrons aan weerszijden van de overweg liggen. Dit wordt gedaan zodat de slagbomen zo kort mogelijk gesloten zijn. Deze perronindeling is niet oorspronkelijk. Dit is te zien aan de positie van het voormalige stationsgebouw dat zich aan de overzijde van perron 2 bevindt (waar nu dus geen perron meer is).

Om de sporen over te steken dient de overweg gebruikt te worden. Even verderop in de richting van Gent bevindt zich een oversteekbrug. Deze is echter wegens de grote afstand niet gericht op het station.

Qua voorzieningen is Balegem-Dorp een stopplaats. Op perron 1 zijn een paar wachthuisjes van het nieuwe type geplaatst. Op perron 2 dienen de reizigers te schuilen in een oud, aftands schuilhok. De perrons bestaan uit grind.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Sinds 14 december 2014

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Gent-Sint-Pieters - Geraardsbergen Dagelijks: 1x/u
P Gent-Sint-Pieters - Geraardsbergen Tijdens de piekuren
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.
Geplaatst op:
09-10-2007
Dit artikel is een beginnetje over openbaar vervoer. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken