Naar inhoud springen

Station Leupegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Heipedia (overleg | bijdragen) op 4 jan 2019 om 13:08. (Navigatie lijn 86 toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Leupegem
Station Leupegem
Opening 1 september 1861
Sluiting 3 juni 1984 (personen)
Telegrafische code FPG
Lijn(en) 85 - 86
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Leupegem is een voormalig spoorwegstation langs spoorlijn 86 (De Pinte-Basècles) in Leupegem, een deelgemeente van de stad Oudenaarde. In dit station takte spoorlijn 85 (Leupegem-Herzeeuw) af.

Het stationsgebouw dateert uit de tijd dat de standaardisatie ingezet werd. Groep Gent en Doornik bouwden identieke stations. Dit stations kan ook teruggevonden worden in Schoonaarde. Sinds de sluiting van het station in 1984 ligt het gebouw er bouwvallig en verwaarloosd bij. De vertrekken werden nog enkele jaren als woningen verhuurd, maar doen thans dienst als rommelhok.

Het station ligt nog aan de lijn tussen Gent en Ronse, maar is geen halte meer.

Het station is verbouwd tot jeugdcentrum.

Zie de categorie Leupegem train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.