Station Schoonaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Schoonaarde
Station Schoonaarde - Foto 1 (2009).png
Opening 15 september 1837
Sluiting 1988 (goederen)
Telegrafische code FAD
Aantal sporen 2
Lijn(en) 53
Coördinaten 51° 0′ NB, 4° 1′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
222
407
99
Beheerder NMBS
Station Schoonaarde
Station Schoonaarde
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schoonaarde is een spoorwegstation op spoorlijn 53 (Schellebelle-Leuven) in Schoonaarde, een deelgemeente van de stad Dendermonde. Het is nu een stopplaats.

Schoonaarde beschikt over een stationsgebouw dat dateert uit de tijd dat de standaardisatie ingezet werd. Groep Gent en Doornik bouwden identieke stations, naast Schoonaarde kan dit gebouw nog teruggevonden worden in Leupegem en Frasnes-lez-Buissenal. Op 1 juli 2004 werd het stationsgebouw gesloten. Sinds 2014 staat op het perron een biljetautomaat.

Om de sporen over te steken is een verbindingstunnel voorzien. De tunnel ligt er netjes bij. Wel is ze enkel via trappen toegankelijk. Dit kan problematisch zijn voor rolstoelgebruikers.

Op het perron naar Gent toe bevindt zich een wachthuisje. Binnenin zijn bankjes geplaatst. Op het andere perron zijn (gezien de afwezigheid aan andere schuilmogelijkheden) twee wachthokjes van het nieuwe type geplaatst. Hierin zijn evenwel geen zitmogelijkheiden.

Er zijn twee fietsenstallingen, één bevindt zich net naast het voormalige stationsgebouw. Het andere tegen het wachthuisje op het andere perron. Tevens is er een pendelaarsparking op het stationspleintje.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Sinds 14 december 2014

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Mechelen - Gent-Sint-Pieters - Zeebrugge-Dorp Week: 1x/u
L Mechelen - Gent-Sint-Pieters Weekend: 1x/u
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.
Geplaatst op:
03-10-2007
Dit artikel is een beginnetje over openbaar vervoer. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken