Naar inhoud springen

Station Ramsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:a03f:4e8a:9500:5049:ce2c:215a:8d41 (overleg) op 10 mrt 2020 om 19:46.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Ramsel
Opening 1 mei 1899
Sluiting 31 mei 1959
Telegrafische code GRA
Lijn(en) 29
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal perrons 1
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Ramsel is een voormalig spoorwegstation langs spoorlijn 29 in Ramsel, een deelgemeente van de gemeente Herselt. Het oude spoorwegstation is, nadat het buiten gebruik was, verplaatst. Dit was in opdracht van de toenmalige burgemeester Verbist Hendrik. Hij liet het verzetten naar zijn visclub 'V.N.A' in de Visvijverstraat waar het nu nog steeds dienst doet als opbergruimte voor vismateriaal. Het vroegere spoorwegstation bevond zich net buiten het dorp in de Stationsstraat, t.h.v. het "Statieplein" (nu "Perronstraat"). Vroeger was dit station heel bedrijvig. Zowel voor goederen als later voor personenvervoer. De lijn werd in gebruik genomen op 28 februari 1863 als onderdeel van de lijn Leuven-Aarschot-Herentals. Lijn 29 was een enkelsporige lijn, maar reeds van bij de onteigeningen voor de aanleg van het spoor werd er rekening gehouden om deze later uit te breiden naar dubbelspoor. Net voor de eeuwwisseling in 1900 werd Ramsel een stopplaats. Op 31 mei 1959 reed de laatste reizigerstrein op de verbinding Leuven-Aarschot-Herentals-Turnhout

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.