Station Valby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S-tog.svg
Valby
Het station gezien uit het oosten
Algemeen
Plaats Kopenhagen
Vervoerder(s) DSB, DSB S-tog
Stationscode Val
Opening 26 juni 1847
Sluiting 1864
Heropening 1 december 1911
Constructie
Type Uitgraving
Perrons 3
Perronsporen 5
Spoorvervoer
Treindienst(en) InterCity
Regional
Spoorlijn(en) Kopenhagen - Korsør
Frederiksberg - Frederikssund
S-tog.svg Route
Lijn richting Volgend station
S-train service B.svg Farum Carlsberg
S-train service B.svg Høje Taastrup Danshøj
S-train service Bx.svg Farum Carlsberg
S-train service Bx.svg Høje Taastrup Danshøj
S-train service C.svg Klampenborg Carlsberg
S-train service C.svg Frederikssund Langgade
S-train service H.svg Østerport Carlsberg
S-train service H.svg Frederikssund Flintholm
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 132133
4A8A
888
Ligging
Coördinaten 55° 40′ NB, 12° 31′ OL
Station Valby (Kopenhagen)
Station Valby
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Denemarken

Station Valby is een station in Kopenhagen, Denemarken met zowel S-tog als landelijke treindiensten. Het is genoemd naar de wijk Valby, waar het station ligt. Vlak ten westen van het station ligt de splitsing van de Frederikssundbanen (lijn C en H) en de Høje Taastrupbanen (lijn B en Bx). Naast deze vier S-tog lijnen stoppen regionale en intercity treinen op de Vestbanen bij het zuidelijke eilandperron, vooral voor overstappers op de Frederiksundbanen. Vanaf het station vertrekken ook verschillende langeafstandsbussen richting Jutland.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het station werd op 26 juni 1847 geopend als onderdeel van de eerste Deense spoorlijn, de Vestbanen, tussen Kopenhagen en Roskilde. Het stationsgebouw stond toen iets oostelijker en was vooral gebouwd om voor burgers die op zondag het domein Frederiksberg, 300 meter ten noorden van het station, wilden bezoeken. Aanvankelijk was het station zeer populair maar toen het nieuwtje er af was daalde het aantal reizigers. De spoorlijn liep destijds via de huidige Søder Boulevard en Halmtorvet naar station Kopenhagen op de plek van het huidige metrostation Københavns Hovedbanegård. In 1864 werd station Valby gesloten toen de spoorlijn werd verlegd via station Frederiksberg en pas ter hoogte van Danshøj, ten westen van Valby, weer het oorspronkelijke traject volgde. Op 1 december 1911 kwam het huidige Hovedbanegård gereed dat ten westen van Enghave via het oude tracé werd aangesloten op de Vestbanen. Bij Valby kwam de splitsing tussen de Vestbanen en de Frederiksundbanen, en werd het huidige station gebouwd. Door stadsuitbreidingen van Kopenhagen lag Valby inmiddels in dicht bebouwd gebied en daardoor had het ook een goed reizigersaanbod.

S-tog[bewerken | bron bewerken]

In 1929 werden plannen voorgelegd om het voorstadsverkeer met elektrische treinen te verzorgen. In mei 1934 was de eerste S-tog dienst een feit. Op 1 november 1934 was een van de drie sporen tussen Hovedbanegård en Valby geëlektrificeerd en werd Valby een eindpunt van de S-tog. In verband met verdere elektrificatie stopten de S-tog treinen bij een tijdelijk perron met een expeditiegebouw ten oosten van de Toftegårds Allé. Het betreffende expeditiegebouw is later hergebruikt voor station Islev. De S-tog zou worden doorgetrokken tot Vanløse waarmee een aansluiting op het eerste S-tog traject zou ontstaan. In mei 1941 waren de werkzaamheden zover gevorderd dat de S-tog kon doorrijden tot het stationsgebouw. De verlenging tot Vanløse en het tweede geëlektrificeerde spoor tussen Enghave en Valby werden op 23 september 1941 geopend. In de periode 1950-1953 werd tussen Valby en Glostrup een eigen dubbelspoor voor de S-tog gebouwd langs de Vestbanen. Voor de splitsing ten westen van Valby werd een ongelijkvloerse kruising gebouwd. De S-tog diensten uit het westen werden langs het noordelijke eilandperron geleid, terwijl de treinen naar het westen aan het perron langs het stationsgebouw stoppen. De eigen S-tog sporen tussen Valby en Glostrup werden op 17 juni 1953 in gebruik genomen.