Naar inhoud springen

Station Nørreport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nørreport
Nørreport Station
Algemeen
Plaats Kopenhagen (København)
Vervoerder(s) DSB, DSB S-tog, DB, SJ
Stationscode Kn
Opening 1 juli 1918
Constructie
Perrons 2 + 1 metro
Perronsporen 4 + 2 metro
Spoorvervoer
Treindienst(en) InterCity
InterCityLyn
Regional
Route
Lijn richting Volgend station
Hillerød Østerport
Solrød Strand Vesterport
Farum Østerport
Høje Taastrup Vesterport
Farum Østerport
Høje Taastrup Vesterport
Klampenborg Østerport
Frederikssund Vesterport
Holte Østerport
Køge Vesterport
Østerport Østerport
Frederikssund Vesterport
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 5A 6A 11
14 42 43
81N 84N 94N
95N 96N 173E
150S 184 185
350S
Ligging
Coördinaten 55° 41′ NB, 12° 34′ OL
Station Nørreport (metro van Kopenhagen)
Station Nørreport
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Denemarken

Nørreport (letterlijk "Noorderpoort") is een trein- en metrostation in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het is een van de drukste verkeersknooppunten van Kopenhagen, met dagelijks ongeveer 300.000 reizigers, waarvan 60.000 metropassagiers.

Tussen 2011 en 2014 heeft er een renovatie plaatsgevonden op het gedeelte van de langeafstandstreinen daar er problemen waren met de luchtverontreiniging. Hierdoor was het station gedurende een aantal maanden gedeeltelijk gesloten.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is gelegen aan de Nørre Voldgade in het centrum van de stad. Het heeft twee ingangen. Nørreport ligt ondergronds en het treinstation heeft vier sporen, twee voor het regionale S-tog-verkeer en twee voor intercity-treinen.

S-treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Nørreport ligt tussen de S-tog-stations Østerport en Vesterport. Op Station Nørreport stoppen de s-treinen van de lijnen A, B, Bx, C, E en H. De enige lijn die hier niet komt is lijn F (Ringbanen).

Metro[bewerken | brontekst bewerken]

Het metrostation Nørreport, dat via tunnels verbonden is met het treinstation, ligt nog dieper en heeft voor beide richtingen van de lijnen M1 en M2 een perronspoor: een voor de richting Vestamager en Lufthavnen en een voor de richting Vanløse. Het ligt tussen de metrostations Forum en Kongens Nytorv. De lift en de ingang naar de trappen liggen midden tussen de beide rijstroken op Frederiksborggade.

Vanløse - Flintholm - Lindevang - Fasanvej - Frederiksberg - Forum - Nørreport - Kongens Nytorv - Christianshavn - Islands Brygge - DR Byen - Sundby - Bella Center - Ørestad - Vestamager
Vanløse - Flintholm - Lindevang - Fasanvej - Frederiksberg - Forum - Nørreport - Kongens Nytorv - Christianshavn - Amagerbro - Lergravsparken - Øresund - Amager Strand - Femøren - Kastrup - Lufthavnen

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]