Station Warschauer Straße

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warschauer Straße
S-Bahn-Logo.svgU-Bahn.svg
Spoorwegstation in Duitsland
Station Warschauer Straße
Locatie
Plaats Berlijn
Stadsdeel Friedrichshain
Gegevens
DS100-code BWRS
S-Bahnlijnen
Vorig station
(richting)
Lijn Volgend station
(richting)
Ostbahnhof
Spandau
S3Berlin S3.svg Ostkreuz
Erkner
Ostbahnhof
Spandau
S5Berlin S5.svg Ostkreuz
Strausberg Nord
Ostbahnhof
Potsdam Hauptbahnhof
S7Berlin S7.svg Ostkreuz
Ahrensfelde
-
beginpunt
S75Berlin S75.svg Ostkreuz
Wartenberg
Ostbahnhof
Spandau
S9Berlin S9.svg Ostkreuz
Flughafen Berlin-Schönefeld
Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn

Warschauer Straße is een station van de S-Bahn en de metro van Berlijn, gelegen aan de gelijknamige straat in de Berlijnse wijk Friedrichshain, niet ver van de Oberbaumbrücke over de Spree. Het S-Bahnstation werd geopend in 1884, de metro doet de Warschauer Straße aan sinds 1902. Station Warschauer Straße is tevens het eindpunt van twee tramlijnen.

S-Bahn[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorlijn waaraan het S-Bahnstation Warschauer Straße ligt werd vanaf 1842 in gebruik genomen tussen Berlijn en Frankfurt (Oder). De Frankfurter Bahn, later Niederschlesisch-Märkische Eisenbahn, was de enige spoorlijn die tot binnen de stadsmuren liep, waartoe bij de Warschauer Straße een speciale spoorwegpoort werd aangelegd. Na de afbraak van de stadsmuren werd besloten in de Warschauer Straße een brug over de spoorlijn aan te leggen, aangezien de gelijkvloerse kruising de ontwikkeling van de straat tot belangrijke verkeersader in de weg stond. In 1875 was de Warschauer Brücke gereed. Negen jaar later, op 11 augustus 1884, opende onder de brug de halte Warschauer Straße.

Na de sloop van het stationsgebouw zijn de perrons bereikbaar via een noodbrug

Het eerste stationsgebouw bevond zich aan de oostzijde van de Warschauer Brücke en deed dienst tot 1903. Vervolgens stond er tot 1924 een tweede stationsgebouw aan de westzijde van de brug, waarna er naar een ontwerp van Richard Brademann een nieuwe hal geopend werd op de oorspronkelijk locatie. Inmiddels was er naast het bestaande spoor een extra paar sporen aangelegd, gereserveerd voor voorstadstreinen. In 1928 werden de voorstadssporen geëlektrificeerd met een derde rail en in 1930 werd de lijn opgenomen in de S-Bahn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Warschauer Brücke en het S-Bahnstation ernstig beschadigd. Op dezelfde locatie als voorheen verrees na de oorlog wederom een nieuw stationsgebouw, dat in 1983 werd gerenoveerd. Een grondige sanering van de sporen en het station bleef echter uit tot 2004. Het in ernstig verslechterde staat verkerende stationsgebouw werd in april 2005 afgebroken en vervangen door provisorische trappen naar de beide eilandperrons. De definitieve nieuwbouw van het station zal pas in 2007 beginnen, omdat de plannen nog niet goedgekeurd zijn.

Op het terrein van het S-Bahnstation bevinden zich twee seinhuizen uit 1895 en 1920, die beide op de monumentenlijst staan. Aan het zuidwestelijke uiteinde van de Warschauer Brücke staan nog dienstgebouwen van het voormalige Schlesischer Güterbahnhof.

Metrostation[bewerken | brontekst bewerken]

U-Bahn.svg
Warschauer Straße
Ingang van het metrostation
Algemeen
Lijnen U1Berlin U1.svg U3Berlin U3.svg
Opening 17 augustus 1902
Sluiting 13 augustus 1961
Heropening 14 oktober 1995
Route
Lijn Richting Volgend station
Berlin U1.svg Warschauer Straße Eindpunt
Berlin U1.svg Uhlandstraße Schlesisches Tor (Osthafen)
Berlin U3.svg Warschauer Straße Eindpunt
Berlin U3.svg Krumme Lanke Schlesisches Tor (Osthafen)
Ligging
Stadsdeel Friedrichshain
Coördinaten 52° 30′ NB, 13° 27′ OL
Station Warschauer Straße (metro van Berlijn)
Station Warschauer Straße

Locatie van het metrostation Warschauer Straße

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het bovengrondse metrostation Warschauer Straße is het oostelijke eindpunt van lijn U1 en U3. Het werd op 17 augustus 1902 geopend onder de naam Warschauer Brücke en was onderdeel van de eerste Berlijnse metrolijn, het zogenaamde stamtracé. Het kopstation met een overkapping van ijzer en glas werd ontworpen door het ontwerpbureau van metrobouwer Siemens & Halske. Reeds drie jaar na de opening werd het gebouw aangepast en uitgebreid naar plannen van Paul Wittig. Sindsdien beschikt het station over vier sporen langs twee eilandperrons.

Het metrostation is gelegen op een 320 meter lang bakstenen viaduct dat net als de aansluitende Oberbaumbrücke ontworpen werd door Otto Stahn. Ten oosten van het station bevindt zich een overdekte werkplaats van de hand van Alfred Grenander. Door middel van een ijzeren brug is deze met de metrolijn verbonden. Zowel het metrostation en de werkplaats als het viaduct waarop deze liggen zijn beschermd als monument[1].

Oorspronkelijk lag op het viaduct tussen Warschauer Brücke en Schlesisches Tor het station Osthafen (geopend als Stralauer Tor). Dit station werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog en werd vanwege de korte afstand tot Warschauer Brücke inmiddels onnodig geacht en niet herbouwd.

Na de oorlog kwam het metrostation in Oost-Berlijn te liggen. Aanvankelijk bleven de treinen naar West-Berlijn rijden, maar in bij de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 werd het spoor naar Schlesisches Tor onderbroken. Gedurende 34 jaar was station Warschauer Brücke buiten gebruik en raakte het in verval. Na de Duitse hereniging werd het metrostation aan de hand van de oorspronkelijke ontwerpen gerestaureerd, zodat het op 14 oktober 1995 weer in gebruik genomen kon worden. Om de overstapmogelijkheid op de S-Bahn te benadrukken draagt het metrostation sinds de heropening de naam Warschauer Straße.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan plannen het metrostation naar het noorden te verplaatsen, om de afstand tot het S-Bahnstation (nu zo'n 150 meter) te verkleinen en overstappen daarmee comfortabeler te maken. Het aantal reizigers zou hierdoor naar schatting met 50% toenemen. Het stadsvervoerbedrijf BVG raamt de kosten van de verplaatsing van het station echter op € 25 miljoen, waardoor de operatie niet voor 2015 begonnen kan worden[2]. Reeds lang is tevens een noordoostelijke verlenging van de U1 naar Frankfurter Tor (overstap op U5) gedacht. Aangezien er op dit traject reeds een frequente tramverbinding bestaat, zal het vrijgehouden metrotracé echter waarschijnlijk uit het bestemmingsplan geschrapt worden.[3]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Bahnhof Berlin Warschauer Straße.