Stefan van Dierendonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stefan van Dierendonck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Stefan Clemens Maria van Dierendonck
Geboren 4 augustus 1972
Geboorteplaats Gemert
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver en uitgetreden priester
Werk
Jaren actief 2012 – heden
Genre Romans
Uitgeverij Thomas Rap
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Stefan Clemens Maria (Stefan) van Dierendonck (Gemert, 4 augustus 1972) is een Nederlands schrijver en voormalig priester.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Van Dierendonck werd geboren in Gemert en groeide op in Budel. Als kind wist hij al dat hij priester wilde worden en hij werd daarom op zijn achtste misdienaar in de kerk van Budel. Na het vwo in Weert afgerond te hebben ging hij naar het Sint-Janscentrum in Den Bosch voor zijn priesteropleiding. In 1996 werd hij daar door bisschop Ter Schure tot priester gewijd.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van Dierendonck was na zijn wijding de jongste priester van Nederland; hij werd aangesteld als pastoor van de Sint-Jan-Evangelistkerk in Elshout. Hij vertrok 1999 op verzoek van bisschop Antoon Hurkmans naar Rome voor een studie kerkgeschiedenis aan de universiteit Gregoriana. Later brak hij deze studie af na een geloofscrisis en een glutenallergie die zich ook deed gelden tijdens de Heilige Communie. In 2001 trad hij uit als priester. Hij keerde in 2002 terug naar Nederland, waar hij in Nijmegen ging wonen en daar een studie volgde over coeliakie en de Rooms-Katholieke Kerk. Daarna ging hij als docent levensbeschouwing aan de slag op een middelbare school in Oss. In 2009 nam hij daar afscheid. In 2012 verscheen zijn roman En het regende brood, die deels gebaseerd is op zijn eigen ervaringen. Hij schreef het boek ook voor bisschop Hurkmans.[1] In 2017 verscheen zijn tweede roman En het sneeuwde in Rome.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]