Stephen H. Burum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stephen H. Burum
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Stephen Henry Burum
Geboren 25 november 1939
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1969–2004
Beroep Cameraman (director of photography)
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Televisie

Stephen Henry Burum (Dinuba, 25 november 1939) is een Amerikaanse cameraman (director of photography). Hij is vooral bekend van zijn samenwerkingen met regisseurs Brian De Palma en Francis Ford Coppola.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Stephen H. Burum werd in 1939 geboren in Dinuba (Californië). In de jaren 1960 studeerde hij af aan de UCLA School of Theater, Film and Television. Nadien werd hij in de school lesgever.

Zijn filmcarrière begon bij Disney, waar hij meewerkte aan anthologieseries. In 1965 werd hij door het Amerikaans leger opgeroepen.[1] Burum belandde bij de Army Pictorial Center in New York, waar hij opleidingsfilms mocht maken. Na zijn dienstjaren keerde hij terug naar Californië en werkte hij aan verschillende reclamespots, tv-shows en lowbudgetfilms. Voor de speciale effecten van de PBS-docuserie Cosmos (1980) won hij een Emmy Award.

Eind jaren 1970 werkte hij als cameraman voor de second unit van de Francis Ford Coppola-films Apocalypse Now (1979) en The Black Stallion (1979). In 1983 verfilmde Coppola met Burum als director of photography ook de S.E. Hinton-romans The Outsiders en Rumble Fish.

In de daaropvolgende jaren werkte Burum regelmatig samen met regisseur Brian De Palma. De twee filmden samen onder meer Body Double (1984), The Untouchables (1987), Carlito's Way (1993) en Snake Eyes (1998).

In 1989 filmde Burum de komedie The War of the Roses van regisseur Danny DeVito. Enkele jaren later mocht Burum van DeVito ook de Jimmy Hoffa-biopic Hoffa (1992) filmen. Zijn camerawerk voor die productie leverde hem een Oscarnominatie op.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Categorie Film Resultaat
Academy Award Beste camerawerk Hoffa (1993) Genomineerd
Emmy Award Outstanding Individual Achievement - Creative Technical Crafts Cosmos (1980) Gewonnen
American Society of Cinematographers Lifetime Achievement Award Gewonnen
Beste camerawerk Hoffa (1993) Gewonnen
The War of the Roses (1989) Genomineerd
The Untouchables (1987) Genomineerd

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]