Sterneneiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sterneneiland
Schiereiland van Vlag van België België
Sterneneiland (België (hoofdbetekenis))
Sterneneiland
Locatie
Land Vlag van België België
Provincie West-Vlaanderen
Coördinaten 51° 22′ NB, 3° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,22 km²
Inwoners 0
Landgebruik Natuurgebied
Portaal  Portaalicoon   België

Het Sterneneiland is een kunstmatig eiland in de haven van Zeebrugge (België). Tegenwoordig is het een schiereiland geworden.

Geschiedenis[bewerken]

In 1997 werd in de oostelijke voorhaven van Zeebrugge een eiland aangelegd. De bedoeling hiervan was bepaalde vogelsoorten, zoals de dwergstern, de grote stern en het visdiefje, een beschermde zone te geven waar ze in alle rust zouden kunnen broeden. Door het opspuiten van zand creëerde men er een aanvankelijk 5 ha groot eiland, dat in 2007 was uitgegroeid tot 12 ha en dat ondertussen al is uitgebreid naar 22 ha.[1] Overigens is het Sterneneiland strikt genomen een schiereiland: het ligt aan de oostelijke havendam vast.

In 2005 werden op het Sterneneiland 11 dwergsterns, 2.538 grote sterns en 1.475 visdiefjes geteld. In de volgende jaren nam het aantal broedparen af door de komst van de vos. Na de plaatsing van een elektrische afsluiting steeg het aantal weer.[1]

Beheer[bewerken]

Het Sterneneiland wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Onderdeel van het beheer is het verwijderen van hoog opgeschoten ongewenste vegetatie zoals helmgras, waar de grote stern niet van houdt. Ook worden de schelpenbanen aangelegd die voor de dwergstern belangrijk zijn.

Externe link[bewerken]