Sterretje (dier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sterretje
Kolonie sterretjes (rechts).
Kolonie sterretjes (rechts).
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Ascidiacea (Zakpijpen)
Orde:Pleurogona
Familie:Styelidae
Geslacht:Botryllus
Soort
Botryllus schlosseri
(Pallas, 1766)
Originele combinatie
Alcyonium schlosseri
Afbeeldingen Sterretje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De paarse geleikorst, gesterde geleikorst of sterretje (Botryllus schlosseri) is een kolonievormende zakpijp uit de familie Styelidae.

Leefwijze[bewerken]

Bij sommige kolonies delen groepjes zoïden een uitstroomsifo. De 2 mm brede zoïden zijn stervormig gerangschikt rondom die gemeenschappelijke atriopore. Dankzij hun witte kleur steken ze duidelijk af tegen de geleiachtige grondmassa van de kolonie. De meesten filteren voedseldeeltjes uit het water door middel van een zeefachtige structuur in de farynxwand. De aanzuiging van water geschiedt via een instroomsifo, dat via een uitstroomsifo de farynx weer verlaat. Sommige soorten leven solitair, maar velen vormen kolonies, waarin de individuen zijn geplaatst rond een gemeenschappelijke uitstroomsifo. Zulke kolonies kunnen meters hoog of breed worden. De larven hebben de vorm van kikkervisjes, die een staart met daarin een notochord en een holle, dorsale zenuwstreng hebben.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het sterretje komt voor vanaf de laagwaterlijn tot het ondiepe sublittoraal, op rotsen en schelpen, maar vooral op grote bruinwieren (Laminariaceae).

Eigenschap[bewerken]

Het sterretje is een veelbestudeerd modelorganisme voor het onderzoek aan transplantatie (en afstoting) en aan evolutionaire ecologie. Een opvallende eigenschap van deze soort is namelijk dat er natuurlijke transplantatie bij voorkomt: verschillende individuen kunnen versmelten tot één individu.