Stokerij Van De Velde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Voormalige graanjeneverstokerij.

Stokerij Van De Velde ook Graanjeneverstokerij Betsberg genoemd, is een voormalige jeneverstokerij in het Belgische Landskouter (gemeente Oosterzele). De distilleerderij was ongeveer 175 jaar actief, maar werd kort na de Tweede Wereldoorlog gesloten.

De stokerij werd opgericht in 1773 en ging vanaf het echtpaar Jacobus Franciscus Van de Velde en Isabella Jacoba Billiet over van vader op zoon. Burgemeester Jan Van De Velde was in 1950 de laatste stoker, in het bedrijf dat gelegen was aan de Geraardsbergsesteenweg.

De stookinstallaties uit 1924 zijn nog aanwezig en de stokerij werd geklasseerd op 23 oktober 1981. De gebouwen zijn na restauratie verdeeld in een aantal wooneenheden.

Familie[bewerken]

De familie Van de Velde leverde in de 20e eeuw twee burgemeesters, die Landskouter bijna 70 jaar bestuurden. Een andere telg was pater oblaat Frans Van De Velde, die meer dan 50 jaar verbleef bij de Eskimo's in het noorden van Canada, waar hij werk verrichtte als missionaris en veelzijdige verpleegkundige. Zijn werk aldaar werd zo gewaardeerd dat de Nederlandse prinses Margriet - zelf geboren in Canada - in 1981 te Landskouter een monument kwam inhuldigen ter ere van pater Van De Velde. Op latere leeftijd kwam hij terug naar Landskouter waar hij overleed in 2002. Nu rust hij in het familiegraf in zijn geboortedorp.