Storm van 13 november 1972

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een omgevallen kraan in de Amsterdamse haven.
Schade aan een monumentale boerderij in Zeijen.

Op 13 november 1972 woedde een hevige storm over Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Polen en Denemarken. De storm ontwortelde 5 miljoen bomen en doodde 54 mensen, waarvan 9 Nederlanders.

Kenmerken[bewerken]

De depressie die de storm veroorzaakte, is boven de Noordelijke Atlantische Oceaan ontstaan, ongeveer 700 km ten oosten van New Foundland en 600 km ten noorden van het Amerikaanse weerschip D. Dit is een gebied waar vele depressies hun oorsprong hebben. Met een vrijwel constante snelheid van 85 km/h trok de storm naar het oosten. Op 13 november, ongeveer om 1 uur 's nachts, bereikte de storm de Noordzee. Vanaf dit ogenblik werd de depressie in versneld tempo dieper, waardoor de windsnelheid groter werd. De kern van de stormdepressie trok over de Noordzee, juist ten noorden van Nederland naar Duitsland. In feite kan worden gezegd dat de schade in de zuidwestelijke helft van Nederland werd aangericht door een storm uit zuidwest tot west en in noordoostelijke helft door een storm uit west tot noordwest.

Windstoten tijdens een storm zijn de voornaamste bron van schade en verwondingen. In Duitsland werden er windstoten van 42 m/s gemeten. In Nederland werd een top van 40 m/s behaald[1].

Trivia[bewerken]

  • De weerkaart van deze storm vormt de basis voor het kunstwerk op het weerplein voor de hoofdingang van het KNMI in De Bilt.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. (nl) De storm van 13 november 1972 (PDF). KNMI (De Bilt, 1973) Geraadpleegd op 6 december 2010