Stuw- en sluizencomplex Hagestein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stuw- en sluizencomplex Hagestein
Stuw- en sluizencomplex
Locatie
Locatie Hagestein
Adres Lekdijk bij 7 te Hagestein
Bouw gereed 1960
Architectuur
Bouwstijl Functionalisme
Bouwinfo
Architect Wouter Hamdorff
Eigenaar Rijkswaterstaat
Erkenning
Monumentstatus voorbeschermd
Monumentnummer 532243
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Zijaanzicht van de stuw
Geopende stuw
De vispassage

Het Stuw- en sluizencomplex Hagestein ligt in de Lek bij het dorp Hagestein in de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het bestaat uit een stuw en een schutsluis. Het complex is voltooid in 1960. Het stuwcomplex Hagestein is een rijksmonument. Het complex is gelijk aan dat bij Driel en dat bij Amerongen. Deze drie stuwen worden door Rijkswaterstaat aangeduid als het stuw-ensemble Nederrijn en Lek. Met deze drie stuwen gezamenlijk kan een groot deel van de waterhuishouding van Nederland geregeld worden.

De vaarweg is CEMT-klasse Va. De maximaal toegestane afmetingen zijn:

  • algemeen 110,00 m lang en 22,80 m breed
  • duwvaart of gekoppeld 110,00 m lang en 17,70 m breed[1]

Stuw[bewerken | brontekst bewerken]

De stuw bestaat uit twee vizierschuiven (boogvormige staalconstructies), die in het water hangen. Bij grote rivierwaterafvoer, en dat is pakweg 45 dagen per jaar, staan de bogen van de stuw omhoog, daarmee staat de stuw open en hoeft de scheepvaart geen gebruik te maken van de schutsluis. De openingen zijn dan 48,00 m breed en de vrije doorvaarthoogte is dan 14,90 m.

Onder de stuw loopt een tunnel die bedoeld is voor personen en kabels en leidingen. Deze tunnel wordt door onderhouds- en bedienend personeel gebruikt indien de stuw geopend is, en de Lek niet via de vizierschuiven kan worden overgestoken.

Schutsluis[bewerken | brontekst bewerken]

De Sluis Hagestein is een schutsluis met puntdeuren. De lengte van de sluiskolk is 220 m, door tussendeuren te verdelen in een kolk van 112,5 m en een kolk van 90 m lengte. De kolk is 18 meter breed. De diepte van de bovendrempel is NAP -3,75 m, de tussen- en benedendrempel NAP -4,50 m.[2] Er liggen geen bruggen over de sluis.

De sluis is via de marifoon aan te roepen op VHF-kanaal 18, roepnaam: Sluis Hagestein, bovenkant of benedenkant.[3]

Vispassage[bewerken | brontekst bewerken]

De vispassage is aangelegd in 2004. Het is de eerste hindernis die de vissen, die vanuit de zee de rivier optrekken om te paaien, tegenkomen. De passage bestaat uit een sluis, die met de waterstand regelt hoeveel water over de trappen van de vispassage stroomt en daarachter een flinke U-sloot met trappen van iets meer dan 10 centimeter hoogteverschil. Vlak naast het sluisje stroomt het water weer achter de bogen de rivier in. De vissen springen van trappand naar trappand omhoog. Vlak bij de passage is een parkeerplaats aangelegd, waardoor met enig geduld dit verschijnsel goed kan worden gevolgd.

Centrale[bewerken | brontekst bewerken]

In de middenpijler van de stuw is een waterkrachtcentrale ingebouwd, die stroom kan leveren aan het elektriciteitsnet. De centrale maakt gebruik van het verschil in waterniveau, zoals dat boven en beneden de stuw bestaat. Gewoonlijk wisselt dat met het debiet van de rivier, maar schommelt zo rond de meter. De centrale met een vermogen van 1,8 MW werd geëxploiteerd door NUON en produceerde jaarlijks 5 GWh tot 2005.

Eind 2018 werd het hele complex gerenoveerd.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stuw- en sluizencomplex Hagestein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.