Supercar (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Supercar
Genre Supermarionation
Sciencefiction
Avontuur
Speelduur 30 minuten
Bedenker Gerry Anderson
Hoofdrollen Graydon Could
Sylvia Anderson
David Graham
George Murcell
Regie David Elliott
Bill Harris
Muziek Barry Gray
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 28 januari 1961
Einde 29 april 1962
Afleveringen 39
Netwerk of omroep ITV
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Supercar was een supermarionation/kindertelevisieserie gemaakt door Gerry Andersons AP Films voor ATV en ITC Entertainment. 39 afleveringen verdeeld over 2 seizoenen werden gemaakt in 1961 en 1962. De serie was Andersons eerste serie van 30 minuten per aflevering. Tevens was het de eerste Anderson-serie die ook werd verkocht aan een Amerikaanse zender.

De serie was de eerste die de term supermarionation gebruikte. Dit werd genoemd in de aftiteling van de laatste 13 afleveringen.

Verhaal[bewerken]

In tegenstelling tot veel van Andersons latere series speelt Supercar zich niet af in de toekomst maar in het “heden” (de jaren 60 van de 20e eeuw). De serie draait om een experimenteel voertuig dat voor meerdere doeleinden geschikt is, gestationeerd in Black Rock Laboratory in de Nevadawoestijn. Het voertuig kan zowel over land, door de lucht als onder water reizen.

Personages waren onder andere piloot Mike Mercury, uitvinder Professor Rudolph Popkiss, zijn assistent Dr. Horatio Beaker, kind Jimmy Gibson, en Jimmy’s huisdier, de chimpansee Mitch. De plot van de afleveringen draaide vooral om het oplossen/bestrijden van misdaden en reddingen met vaak sciencefictionelementen en stereotiepe schurken zoals "Masterspy" en "Friend Zarrin".

De serie kreeg op enkele punten kritiek, vooral wat betreft politieke correctheid en de personages. Voorbeelden waren bijvoorbeeld de stereotype wetenschappers: Popkiss was een Duitser die met een zwaar accent sprak en een grote bril droeg en Beaker een Engelsman met zeer grote liefde voor thee. Beide mannen waren (zeker in het begin) niet echt tevreden over Mike Mercury, en noemden hem dan ook altijd "piloot" in plaats van bij zijn echte naam. Mike zelf was een voorbeeld van het idool uit de jaren 50: een heroïsche leider die vrijwel geen zwakheden heeft.

Supercar was een voertuig dat verticaal kon opstijgen en landen. Op het land reed het voertuig op een luchtkussen in plaats van wielen. Om te vliegen gebruikte het voertuig straalmotoren en inklapbare vleugels. Door een ingebouwde monitor kon de piloot door mist en rook kijken.

De serie introduceerde het bekendste kenmerk van Andersons series: de launch sequence (letterlijk: lanceerscène). Elk van zijn series tot en met Space: 1999 bevatte uitgebreide scènes waarin de hoofdmachine(s) werden gelanceerd.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat Granada Television er niet in slaagde Andersons vorige serie, Four Feather Falls, nieuw leven in te blazen, werd Anderson benaderd door Lew Grade van ATV met het verzoek een nieuwe serie te maken met dezelfde technieken. Anderson maakte toen het plan voor Supercar. Grade was tevreden over het idee, maar wilde het budget dat Anderson in gedachten had inkorten. Anderson was in staat aan het lagere budget te voldoen.

De eerste 26 scripts voor Supercar werden geschreven door de broers Martin en Hugh Woodhouse, in het tempo van 1 script per week. Dit om aan te sluiten op Andersons en Grades kosten en productieschema.

Anderson beweerde altijd dat hij de futuristische voertuigen had bedacht om te zorgen dat de poppen in de serie minder hoefden te lopen (iets wat namelijk zeer moeilijk was en nooit realistisch genoeg overkwam). Dit werd pas echt duidelijk in latere series als Thunderbirds en Captain Scarlet, waarin de poppen vrijwel nooit liepen.

De gehele serie is inmiddels beschikbaar op dvd in Engeland en Noord-Amerika. Big Bang Comics maakte een eerbetoon aan de serie met hun personage Mike Merlin, die duidelijk was gebaseerd op Mike Mercury.

Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1 (1961)

 1. Rescue
 2. False Alarm
 3. The Talisman Of Sargon
 4. What Goes Up
 5. Amazonian Adventure
 6. Grounded
 7. Keep It Cool
 8. Jungle Hazard
 9. High Tension
 10. Island Incident
 11. Ice-Fall
 12. Phantom Piper
 13. Pirate Plunder
 14. A Little Art
 15. Flight Of Fancy
 16. Deep Seven
 17. Hostage
 18. The Sunken Temple
 19. The Lost City
 20. Trapped In The Depths
 21. The Dragon Of Ho Meng
 22. The Magic Carpet
 23. Supercar "Take One"
 24. Crash Landing
 25. The Tracking Of Masterspy
 26. The White Line

Seizoen 2 (1962)

 1. The Runaway Train
 2. Precious Cargo
 3. Operation Superstork
 4. Hi-Jack
 5. Calling Charlie Queen
 6. Space For Mitch
 7. Atomic Witch Hunt
 8. 70-B-Lo
 9. The Sky's The Limit
 10. Jail Break
 11. The Day That Time Stood Still
 12. Transatlantic Cable
 13. King Kool


Externe links[bewerken]