Space: 1999

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Space: 1999
Genre sciencefiction
Speelduur 45 minuten
Bedenker Gerry Anderson
Sylvia Anderson
Hoofdrollen Martin Landau
Barbara Bain
Zienia Merton
Nick Tate
Sarah Bullen
Barry Morse
Tony Anholt
Catherine Schell
Muziek Barry Gray
Derek Wadsworth
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 4 september 1975
Einde 7 mei 1978
Afleveringen 48 (2 seizoenen)
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Netwerk of omroep ITV
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Space: 1999 is een Britse sciencefiction televisieserie bedacht door Gerry en Sylvia Anderson, geproduceerd door ITC Entertainment. De serie werd oorspronkelijk uitgezonden in de jaren zeventig met een totaal van 48 afleveringen. In Nederland was de eerste uitzending op 9 juni 1978. Space: 1999 volgde op de serie U.F.O. waarin eveneens echte acteurs aan bod kwamen, in tegenstelling tot de eerdere poppenseries Captain Scarlet en Thunderbirds. Zie UFO (Britse televisieserie).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het is 1999 en er is een basis gebouwd op de maan. Maanbasis Alpha waarborgt de opslag van nucleair afval vanaf de aarde en het uitvoeren van onderzoek. Maanbasis Alpha is bemand met 311 bemanningsleden. Op 13 september 1999 gebeurt er een ramp: het nucleair afval ontploft in een gigantische kettingreactie waardoor de maan uit haar baan om de aarde schiet, de diepe ruimte in. Gedurende de tocht door het heelal komt de bemanning van Alpha diverse interstellaire beschavingen en levensvormen tegen. Het verlangen van de bemanning om terug te kunnen keren naar de aarde of om er radio-contact mee te krijgen is enorm groot, maar de maan is al te ver weg in het heelal om dat nog te kunnen doen.

Eagle[bewerken | brontekst bewerken]

Om zich te verplaatsen gebruiken de piloten van maanbasis Alpha de Eagle ruimtetuigen, waarmee niet alleen bemanningsleden maar ook cargo zoals vaten nucleair afval verplaatst kunnen worden. In het container uitwissel-systeem van deze toestellen is onmiskenbaar de invloed van de Thunderbirds terug te vinden.

Comlock[bewerken | brontekst bewerken]

Als communicatiemiddel gebruiken de bemanningsleden van maanbasis Alpha de Comlock, een toestel dat lijkt op een Walkie-Talkie maar voorzien is van een klein zwart-wit televisieschermpje waarmee de persoon "aan de andere kant van de lijn" bekeken en herkend kan worden.

Vervang-serie van UFO 2[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestonden plannen van Gerry en Sylvia Anderson om een serie te maken die UFO 2 zou heten, als opvolger van de serie UFO die eind de jaren 60 van de twintigste eeuw het licht zag. UFO 2 zou zich volledig op en rond de maan afspelen, met een veel grotere maanbasis alsook met het hoofdkwartier van de ultrageheime organisatie S.H.A.D.O. daarin ondergebracht in plaats van een ondergrondse lokatie op aarde. Gerry en Sylvia Anderson besloten echter om deze nieuwe serie Space: 1999 te noemen en te voorzien van een geheel nieuwe reeks acteurs en actrices. Het hoofdstuk UFO was daarmee afgesloten.

Traag bewegende astronauten[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot de voorgaande serie U.F.O. bewegen de astronauten van maanbasis Alpha (Space: 1999) zich opvallend traag als ze werkzaamheden buiten de maanbasis moeten verrichten. Het is een algemeen verspreid misverstand dat astronauten in ruimtepak zich steeds traag gedragen, alsof ze in water bewegen. Ten tijde van het Apollo project bewogen de astronauten schijnbaar traag, dit kwam omdat ze logge maanpakken moesten dragen waarin tevens de luchtdruk op hetzelfde peil van de aardatmosfeer boven zeeniveau moest gehouden worden, en daardoor de beweging van het lichaam aanzienlijk beperkte.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Landau, Martin Martin Landau Commandant John Koenig
Bain, Barbara Barbara Bain Dr.Helena Russell
Tate, Nick Nick Tate Alan Carter
Merton, Zienia Zienia Merton Sandra Benes
Bullen, Sarah Sarah Bullen Operative Kate
Morse, Barry Barry Morse Victor Bergman
Schell, Catherine Catherine Schell Maya
Anholt, Tony Tony Anholt Tony Verdeschi

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Breakaway
 2. Force of Life
 3. Collision Course
 4. War Games
 5. Death's Other Dominion
 6. Voyager's Return
 7. Alpha Child
 8. Dragon's Domain
 9. Mission of the Darians
 10. Black Sun
 11. The Guardian of Piri
 12. End of Eternity
 13. Matter of Life and Death
 14. Earthbound
 15. The Full Circle
 16. Another Time, Another Place
 17. The Infernal Machine
 18. Ring Around the Moon
 19. Missing Link
 20. The Last Sunset
 21. Space Brain
 22. The Troubled Spirit
 23. The Testament of Arkadia
 24. The Last Enemy

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

 1. The Metamorph
 2. The Exiles
 3. Journey to Where
 4. One Moment of Humanity
 5. Brian the Brain
 6. New Adam, New Eve
 7. The Mark of Archanon
 8. The Rules of Luton
 9. All That Glisters
 10. The Taybor
 11. Seed of Destruction
 12. AB Chrysalis
 13. Catacombs of the Moon
 14. Space Warp
 15. A Matter of Balance
 16. The Beta Cloud
 17. The Lambda Factor
 18. The Bringers of Wonder: Part 1
 19. The Bringers of Wonder: Part 2
 20. The Seance Spectre
 21. Dorzak
 22. Devil's Planet
 23. The Immunity Syndrome
 24. The Dorcons

Groene Eagle[bewerken | brontekst bewerken]

Omstreeks midden de jaren 70 van de twintigste eeuw bracht Dinky Toys een groenkleurige Eagle uit. Enkel het roosterwerk aan de bovenkant van de Eagle en de centrale afkoppelbare cargo-ruimte waren witkleurig. Waarom de Eagle van Dinky Toys groenkleurig was is nog steeds een mysterieus feit dat nooit opgehelderd zal worden. Modelbouwers konden aan de slag met witte modelbouwverf om alle groenkleurige delen van de Eagle in het wit te steken. In hetzelfde groen zat ook de UFO-Interceptor uit de serie UFO (ook van Dinky Toys).

Cosmos 1999[bewerken | brontekst bewerken]

Toen midden de jaren 70 van de twintigste eeuw de Vlaamse en Nederlandse televisiestations de serie Space: 1999 nog niet uitzonden, konden de Vlaamse en Nederlandse fans van science-fiction series en films reeds kennis nemen met de Franstalige versie op de Franse televisie: Cosmos 1999.