Naar inhoud springen

Suze Groeneweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Suze Groeneweg
Suze Groeneweg
Algemeen
Volledige naam Susanna Groeneweg
Geboren 4 maart 1875
Geboorteplaats Strijensas
Overleden 19 oktober 1940
Overlijdensplaats Barendrecht
Partij SDAP (vanaf 1903)
Functies
1914-1936 Lid partijbestuur
1918-1937 Lid Tweede Kamer
1919-1937 Lid Provinciale Staten van Zuid-Holland
1919-1931 Gemeenteraadslid in Rotterdam
?-1931 Fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Susanna (Suze) Groeneweg (Strijensas, 4 maart 1875Barendrecht, 19 oktober 1940) was een Nederlandse politica. Ze was het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid in Nederland.[1]

Suze Groeneweg was een vurig pleitbezorgster van volksonderwijs. Ze was zelf onderwijzeres[2] in Rotterdam. Ze gold als feministe, maar was een tegenstandster van aparte vrouwenorganisaties.

Groeneweg was bestuurslid van de SDAP toen bij de grondwetsherziening van 1917 behalve het algemeen kiesrecht voor mannen ook het passief vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Toen in 1918 de eerste verkiezingen onder het nieuwe systeem werden gehouden, werd zij kandidaat gesteld en verkozen. Ze zetelde in het parlement tot 1937.

Naast Kamerlid was ze ook Statenlid en lid van de gemeenteraad van Rotterdam. Vurig socialiste, volgens burgemeester P.J. Oud geen "katje om zonder handschoenen aan te pakken". Ze was actief in de drankbestrijding, was pacifiste en antimilitariste. Daarnaast was zij de eerste vrouwelijke ambtenaar van de burgerlijke stand.[3]

Er zijn in Nederland vele straten en pleinen naar haar vernoemd, zoals het Suze Groenewegplantsoen in Amsterdam. Ook een commissiezaal van de Tweede Kamer is vernoemd naar haar.

Onderscheiding

[bewerken | brontekst bewerken]


Social sofa Dordrecht Suze Groeneweg-Erf
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Suze Groeneweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.