Synagoge (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalige synagoge aan de Wagenstraat
Verwoeste Heilige Ark in de synagoge in de Wagenstraat na de brandstichting op 20 april 1941

De Grote Synagoge is een voormalige synagoge aan de Wagenstraat nr. 101 in het Spuikwartier in Den Haag.

Het neoclassicistische gebouw werd in 1842 ontworpen als Hoogduitse synagoge door architect Arend Roodenburg in opdracht van het bestuur van de askenazisch-joodse gemeente in Den Haag. In 1844 werd de synagoge in gebruik genomen. De synagoge lag midden in de toenmalige Haagse Jodenbuurt. Behalve aan de Wagenstraat, was er ook een askenazisch-joodse synagoge in de Carpentierstraat en een in Scheveningen aan de Harstenhoekweg.

Na verschillende dreigingen was de synagoge op 20 april 1941, de verjaardag van Adolf Hitler, doelwit van brandstichting door leden van de Nationaal-Socialistische Nederlandsche Arbeiderspartij.[1] Hierbij ging een groot deel van de historische Heilige Arke verloren. De synagoge werd de maanden hierna gerestaureerd. Na de deportatie van de Haagse Joden in 1942 en 1943 stond de synagoge leeg.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge samen met nog twee synagogen in ere hersteld. De joodse gemeenschap was na de oorlog echter sterk in aantal afgenomen, van 17.000 naar 2.000 daarom was het niet haalbaar om drie synagogen in stand te houden. De synagoge aan de Wagenstraat 101 werd in 1975 gesloten. De synagoge van de Carpentierstraat is eveneens na de oorlog verkocht.

Nadat het leegstaande gebouw in 1978 door Turkse moslims was bezet, werd het gebouw in 1981 onder de naam Mescidi Aksamoskee (ook wel Aksamoskee genoemd) als moskee in dienst genomen.

Zie ook[bewerken]

  1. https://www.joodserfgoeddenhaag.nl/de-heilige-arke-van-de-grote-synagoge-in-de-wagenstraat/