T-14 Armata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T-14 Armata
T-14 Armata
Soort
Periode -
Bemanning 3
Lengte 10,89 meter
Breedte ?
Gewicht 48-49 ton[1]
Pantser en bewapening
Pantser >900 mm
Hoofdbewapening 125mm-kanon2A82-1M / 152mm 2A83[2]
Secundaire bewapening 1x 12,7mm-machinegeweer
Motor 12-cil. diesel 1200 pk (1200-2000)
Snelheid (op wegen) 80-90 km/u[1]
Rijbereik 500 km

De T-14 Armata is een tank van het Russische leger die in 2020 alle oudere tanks moet vervangen.

Ontwikkeling[bewerken | bron bewerken]

Na de val van de Sovjet-Unie werd in de Russische Federatie begin jaren negentig de ontwikkeling voortgezet van moderne tanktypen. Een belangrijk project, uitgevoerd door Oeralvagonzavod, was de objekt 195. Het doel daarvan was om een vrij zware tank te ontwerpen met een gewicht van 55 ton teneinde het beschermingsniveau op eenzelfde peil te krijgen als bij Westerse tanks. Tegelijkertijd moest een sprong vooruit gemaakt worden in de bewapening door de introductie van een veel zwaarder 152 mm kanon. Het voertuig zou een diesel-elektrische aandrijving gebruiken. Begin 2010 werd aangekondigd dat het project zou resulteren in een T-95 waarmee de kern van de Russische tankvloot gemoderniseerd zou worden. Bestaande tanks zouden niet meer worden verbeterd. Echter, al in mei 2010 werd dit plan afgeblazen wegens bezuinigingen. Als reden werd opgegeven dat de T-95 te zwaar was, te duur, te complex en te onbetrouwbaar. Het concept om een enorm kanon te gebruiken werd als verouderd beschouwd. Besloten werd de bestaande T-90 te moderniseren.

In 2015 werd echter aangekondigd dat toch een nieuw ontwerp in dienst zou worden genomen, gebaseerd op het project van de objekt 148, de ontwikkeling van een gedeeld chassis voor de Armata-familie van gevechtsvoertuigen, waaraan nu dus een Main Battle Tank zou worden toegevoegd. Het ontwerp zou zoveel mogelijk onderdelen van de T-95 toepassen. Het "armata" is een oud middeleeuws Slavisch woord voor "geschut" of "donderbus", zelf weer afgeleid van het Latijn arma, "wapen". De versie als infanteriegevechtsvoertuig heet de T-15. De T-14 Armata werd voor het eerst openbaar vertoond in 2015 tijdens de militaire meiparade in Moskou ter viering van de zeventigjarige verjaardag van de overwinning op Naziduitsland. Er was toen een kleine voorserie gebouwd van een dozijn voertuigen. Aangegeven werd dat tot 2020 een totaal van 2300 T-14's zouden worden gebouwd om 70% van de tankvloot te vervangen. In de productieversie zullen problemen opgelost moeten zijn die het beproeven van de voorserie aan het licht zal brengen.

Pantser[bewerken | bron bewerken]

De bemanning zit in een soort metalen bepanserde kist deze kist heeft een pantser van 900mm gerold homogeen pantser equivalent hierbij heeft het ook nog malachit era (eplosive reactive armor) deze versie van era kan tot wel 20% de effectiviteit van apfsds (armor-piercing-fin-stabilised-discarding sabot) projectielen verminderen

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie T-14 tanks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.