TDK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor toondrukkiezen, zie DTMF.
TDK PGM (TDK)
Logo
Beurs LSE: TDK
Rechtsvorm Kabushiki gaisha
Oprichting 7 december 1935
Sleutelfiguren Takehiro Kamigama
Hoofdkantoor Nihonbashi, Chuo, Tokio, Japan
Werknemers 91.648[1]
Producten Elektronische opname-apparatuur
Industrie elektronica
Omzet/jaar Gestegen $ 6,8 miljard
Website www.tdk.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

TDK Corporation (TDK株式会社, TDK Kabushiki-kaisha), voorheen bekend als TDK Electronics Co., Ltd (東京電気化学工業株式会社) is een Japans bedrijf gespecialiseerd in de productie van elektronische materialen, opname-apparatuur en digitale opslagmedia. De producten van TDK worden wereldwijd verkocht.

De initialen TDK komen van de originele Japanse naam van het bedrijf: Tokyo Denki Kagaku (Tokio Elektronica en Chemicaliën).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

TDK werd opgericht in Japan op 7 december 1935. Het bedrijf produceerde toen het op ijzer gebaseerde magnetische materiaal ferriet, dat kort daarvoor was uitgevonden door Yogoro Kato en Takeshi Takei.[2] In 1952 begon het bedrijf met de productie van magnetische banden, en in 1966 volgden de muziekcassettes. Vooral de muziekcassettes maakten TDK wereldwijd bekend. TDK produceerde ook een groot arsenaal aan magnetische en optische media zoals verschillende formaten videobanden, blanco cd-r en beschrijfbare dvd's. Naderhand begon TDK ook met de productie van USB-sticks.

De industriële trend toont aan dat TDK een paar maal op nieuwe vormen van media is overgeschakeld. In 2004 was TDK een van de eerste ontwikkelaars van blu-ray-post-dvd-technologie.[3]

In 1965 begon TDK ook in de Verenigde Staten te produceren, via een kantoor in New York.[3] In 1970 vestigde TDK zich op de Europese markt met een kantoor in Frankfurt.[4]

Het bedrijf heeft een museum gewijd aan de technologieën die door het bedrijf zijn ontwikkeld. Dit museum is gevestigd in de vestiging in Hirasawa, Japan.

Sinds juni 2006 is Takehiro Kamigama de president van TDK.

In de herfst van 2007 werd TDK voor een groot deel overgenomen door Imation, voor een bedrag van $300 miljoen. TDK bestaat nog wel als afzonderlijk bedrijf, met een eigen onderzoek- en ontwikkelingsafdeling.

[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1993 tot 1998 was TDK de sponsor van het Britse voetbalteam Crystal Palace. TDK sponsorde ook de Nederlandse voetbalclub Ajax, van 1982 tot 1991. TDK is sponsor van de wereldkampioenschappen atletiek.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie TDK van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.