TM 31-210 Improvised Munitions Handbook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
TM 31-210 Handboek voor Geïmproviseerde Munitie
TM 31-210 Improvised Munitions Handbook
Oorspronkelijke titel TM 31-210 Improvised Munitions Handbook
Auteur(s) Headquarters, Department of the Army
Land USA
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Militair technisch handboek
Oorspronkelijke uitgever United States Department of War
Oorspronkelijk uitgegeven 1969
Pagina's 251-V
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het TM 31-210 Improvised Munitions Handbook ("TM 31-210 Handboek voor Geïmproviseerde Munitie") is een technische handleiding van 256 pagina's bedoeld voor de speciale eenheden van het Amerikaanse leger. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1969 door het Department of the Army, onderdeel van het ministerie van Defensie.

Net als veel andere Amerikaanse militaire handleidingen[1] die betrekking hebben op geïmproviseerde explosieven (in het Engels bekend onder de afkorting IED's, een acroniem voor improvised explosive devices) en onconventionele oorlogsvoering, werd het vrijgegeven in het publieke domein als gevolg van bepalingen zoals de Freedom of Information Act en is het nu vrij toegankelijk.

De handleiding beschrijft de vervaardiging van verschillende soorten munitie uit gemakkelijk verkrijgbare materialen.

Secties[bewerken | brontekst bewerken]

De handleiding bestaat uit zeven hoofdsecties:

De sectie Diversen behandelt de productie van verschillende soorten ontstekingsmechanismen (druk, drukontlasting, tractie, enz.), een geïmproviseerde precisiebalans, elektrische batterijen, geïmproviseerde kogelwerende barricaden en meer. De handleiding eindigt met twee bijlagen, die kort ingaan op de eigenschappen van enkele primaire en secundaire explosieven.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

De handleiding verscheen als "Easter egg" in de film Toy Story. In de scène waarin Woody vastzit onder een blauwe plastic krat in Sids slaapkamer valt achter hem een document te zien met de titel TM 31-210 Improvised Interrogation Handbook ("TM 31-210 Handboek voor Geïmproviseerde Ondervraging"), een duidelijke verwijzing naar het eigenlijke document.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]