TUI fly Nordic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
TUI fly Nordic
Logo
IATA

6B

ICAO

BLX

Roepletters

Bluescan

Een oude Boeing 757-200 van TUIfly Nordic
Opgericht 1985, als Transwede Airways
Hubs Stockholm-Arlanda

Göteborg-Landvetter
Kopenhagen Kastrup
Helsinki-Vantaa

Vloot 4 vliegtuigen (november 2022)
Bestemmingen 21 (2022)
Alliantie TUI Airlines
Moederbedrijf TUI fly - TUI Group
Hoofdkantoor Vlag van Zweden Stockholm, Zweden
Sleutelfiguren Göran Gårdö
Website www.tuiflynordic.se
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

TUI fly Nordic (voorheen: Britanniafly en daarvoor Britannia Nordic) is een Zweedse luchtvaartmaatschappij. Ze voert zowel lijn- als chartervluchten uit, voornamelijk naar vakantiebestemmingen.

TUI fly Nordic is een onderdeel van de grootste vakantievloot van Europa: samen met zes andere luchtvaartmaatschappijen behoort ze tot de TUI Airlines alliantie, dat een onderdeel is van de TUI Group, de grootste toerismegroep in Europa. TUI fly groepeert TUIfly Nordic, TUI fly (Nederland) (Nederland), TUI fly (België), Corsair International (Frankrijk), TUIfly (Duitsland) en TUI Airways (Verenigd Koninkrijk) met een vloot van meer dan honderd toestellen.

De chartervluchten vertrekken vanuit Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken en voeren passagiers die met touroperators Fritidsresor, Finnmatkat en Star Tour reizen naar bestemmingen in onder andere het Middellandse Zeegebied, de Canarische Eilanden, Egypte en Thailand.

De basissen van waaruit ze opereert zijn Gardemoen Airport, Oslo (OSL), Landvetter International Airport, Göteborg (GOT), Sturup Airport, Malmö (MMX), Arlanda Airport, Stockholm (ARN) en Bergen Airport (BGO)

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De maatschappij werd oorspronkelijk opgericht in 1985 om de chartervluchten van Transwede Airways uit te voeren. In 1996 werd het charterdeel overgenomen door de Zweedse touroperator Fritidsresor en veranderde de naam in Blue Scandinavia. Toen Britannia Airways in 1998 de controle overnam als gevolg van de overname van Fritidsresor door de toen Engelse toerismegroep Thomson werd de maatschappij omgevormd tot Britannia AB en later Britannia Nordic. In 2000 nam Preussag (nu TUI) de Thomson groep over en werd zo eigenaar van de maatschappij. Daardoor vloog de maatschappij ook niet meer onder de Engelse vlag; ze werd weer onder Zweedse vlag ondergebracht.

In november 2005 werd de naam herdoopt in Britanniafly ten gevolge van de nieuwe marketingstrategie van de groep die al zijn luchtvaartactiviteiten wil onderbrengen onder dezelfde merknaam: TUI fly. Zo vormde ze onderdeel van de grootste vakantievloot van Europa. Als resultaat werden alle TUI Airlines hernoemd, waarbij de naam van de belangrijkste touroperator waarvoor ze vlogen of de naam die het meest bekend was op de lokale markt werd gebruikt. Al de maatschappijen, met uitzondering van 'HLX.com, kregen de extensie -fly achter hun naam en werden herkenbaar aan de lichtblauwe romp en het rode TUI-logo op de staart. In mei 2006 werd ze omgedoopt tot TUIfly Nordic. In het geval van TUIfly Nordic staan soms de letters Fritidsresor op de romp, gezien dit hun grootste touroperator is.

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

De vloot bestond in november 2022 uit 4 toestellen:

TUIfly Nordic
Toestel In vloot In bestelling Pax Opmerkingen Registraties
Boeing 787-9 1 0 345 SE-RFZ
Boeing 737 MAX 8 3 0 189 SE-RND

SE-RNE

SE-RNF

Totaal 4 0

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie TUIfly Nordic van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.