Taifa Badajoz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Taifa de Badajoz
Ta'waif al-Batalyaws
 Kalifaat Córdoba 1009 – 1151 Almohaden 
Kaart
Taifa Badajoz, ca. 1037
Taifa Badajoz, ca. 1037
Algemene gegevens
Hoofdstad Badajoz
Talen Arabisch
Religie(s) Islam
Regering
Regeringsvorm Monarchie

De taifa Badajoz was een emiraat (taifa) in het zuidwesten van Portugal en Spanje. De taifa kende een onafhankelijke periode in 1145. De stad Badajoz (Arabisch: al-Batalyaws) was de hoofdplaats van de taifa. Badajoz is tegenwoordig de belangrijkste stad in de Spaanse regio Extremadura.

Eerste taifa (1013-1094)[bewerken | brontekst bewerken]

De taifa is ontstaan na de val van het kalifaat Córdoba in 1009. In 1013 werd de taifa gesticht door de hajib Sabur, de bevrijde slaaf van Al-Hakam II, kalief van Córdoba.

Almanzor I van Badajoz was de eerste emir van de Banu Aftas (of Banu Maslamah), een Berberfamilie uit Fahs al-Ballut in Al-Andalus. Na een korte onderbreking, door de verovering van de taifa door Sevilla (1027-1034), was de taifa wederom in handen gekomen van Almanzor I. Hij werd opgevolgd door Muzzaffar I. Na de moord op de laatstgenoemde brak er een opvolgingsstrijd los tussen Almanzor II en Umar ibn Mohammed al-Mutawakkil, die door de laatste gewonnen werd. Van 1080 tot 1082 was hij ook emir van Toledo

Op 23 oktober 1086 vocht al-Mutawakkil met Mohammed Ibn Abbad Al Mutamid, emir van Sevilla, aan de zijde van de Almoraviden onder Yusuf ibn Tashfin en generaal Sir ibn Abi Bakr ibn Tasfin, gouverneur van Meknes, tegen Alfons VI van Castilië in de Slag bij Zallaqa. De veldslag in Zallaqa, een plaats in de taifa Badajoz, werd een verpletterende overwinning voor de Almoraviden.

Mede doordat Yusuf ibn Tashfin zich omwille van de dood van zijn erfgenaam terugtrok naar Marokko, kon de overwinning niet uitgebuit worden. De taifas wilden hun onafhankelijkheid behouden en kozen de kant van Alfonso VI. Zo ook al-Mutawakkil, hij schonk in 1093 kastelen in Lissabon, Santarém en Sintra aan Alfonso VI. Sir ibn Abi Bakr ibn Tasfin veroverde Badajoz in 1094. Al-Mutawakkil werd gevangengezet en geëxecuteerd. Zijn zoon Almanzor III wist naar het kasteel Montánchez te ontsnappen.

Tweede taifa (1144-1151)[bewerken | brontekst bewerken]

Na het einde van de Almoraviden viel de taifa voor korte tijd aan Ibn Hisham, de taifa Santa María de Algarve en vanaf 1146 aan Sidrey ibn Wazir.

Lijst van emirs[bewerken | brontekst bewerken]

Banu Sabur (Saqaliba)

Banu Aftas (Tujibiden)

Banu Wazir

Banu al-Hayyan

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]