Tapan Sinha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tapan Sinha
Tapan Sinha op een Indiase postzegel uit 2013
Algemene informatie
Geboren 2 oktober 1924
Overleden 15 januari 2009
Land India
Werk
Beroep regisseur
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Tapan Sinha (Kolkata, 2 oktober 1924 – aldaar, 15 januari 2009) was een Bengaals-Indiaas filmregisseur. Hij was vermoedelijk de meest compromisloze regisseur van de Indiase filmstroming Parallel Cinema.

Sinha was gehuwd met de Bengaals-Indische actrice Arundhati Devi. Hun zoon Anindya Sinha is een bekende primatoloog.

Sinha was een der meest gerespecteerde filmmakers van India. Alhoewel hij vooral actief was in de Bengaalse filmindustrie, maakte hij ook films in andere talen, zoals het Hindi en het Oriya.

Hij overleed begin 2009 aan een longontsteking.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Sinha's films wonnen onderscheidingen op de internationale filmfestivals van Berlijn, Venetië, Londen, Moskou, San Francisco, Locarno, Cork, Cambodja en Seoel. Hij was zelf jurylid van onder meer de filmfestivals van Tashkent en San Francisco. Met zijn werk won hij negentien nationale filmonderscheidingen in verschillende categorieën.

  • Kabuliwala (1956), gebaseerd op een verhaal van Rabindranath Tagore, won de muziekprijs op het Filmfestival van Berlijn
  • Ek Doctor Ki Maut (Dood van een Arts) (1991), won de Nationale Prijs voor de Op-één-na Beste Film, Beste Regisseur, 1991/ Bijzonder Prijs van de Jury voor Beste Acteur, 1991/ BFJA Prijzen - Beste Film, Beste Regisseur, 1991/ 37th Film Fare Prijs voor Beste Scenario, 1991/ Filmfestival van het Rode Kruis, Sofia, 1991
  • Hij kreeg de "Dadasaheb Phalke Prijs" van het jaar 2008 voor zijn bijzondere bijdrage aan de Indiase film.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Tapan Sinha op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.