Taxonomie van de slangen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De taxonomie van de slangen is de indeling van de slangen (Serpentes) in kleinere groepen als families, onderfamilies en geslachten. De indeling van de slangen is sinds zijn ontstaan aan verandering onderhevig als gevolg van een steeds verder voortschrijdend inzicht als gevolg van een constante aanvoer van nieuwe gegevens.

Klassieke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

In de klassieke indeling worden de slangen verdeeld in drie superfamilies en 18 families volgens onderstaande lijst. Zie voor een uitgebreide tabel de lijst van families van slangen.

Een nieuwe indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Pijpslangen
Schildstaartslangen
Loxocemidae
Boinae
Erycinae

Op basis van onderzoek van Michael S.Y. Lee en anderen[1] naar zowel moleculaire als morfologische eigenschappen is er een nieuwe indeling die steeds meer wordt gebruikt. Deze indeling verdeelt de slangen in zes superfamilies, waarbij verschillende families nog niet werden ingedeeld bij een van de hoofdgroepen. In 2019 werd door Zaher en anderen de superfamilie Colubroidea verdeeld in twee superfamilies, naast de bestaande werd de groep Elapoidea benoemd.[2] De grote groep van de adders is bij deze nieuwste indeling echter buiten de bestaande groepen geplaatst.

Onderorde Ophidia (Serpentes)

De onderstaande groepen zijn nog niet opgenomen in een van bovenstaande superfamilies:

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]