Koraalslangachtigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koraalslangachtigen
Fossiel voorkomen: Oligoceen[1]heden
Harlekijnkoraalslang (Micrurus fulvius)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Elapoidea
Familie
Elapidae
Boie, 1827
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Koraalslangachtigen op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De koraalslangachtigen[2] (Elapidae) zijn een familie van de slangen.[3] Er zijn ongeveer 350 soorten die zonder uitzondering giftig zijn. De soorten uit deze familie worden daarom wel gifslangen genoemd, maar lang niet alle giftige slangen behoren tot de koraalslangachtigen, zoals de adders (familie Viperidae), waartoe ook de ratelslangen en groefkopadders behoren. Ook sommige gladde slangen (familie Colubridae) zijn giftig. Verschillende soorten koraalslangachtigen worden echter wel beschouwd als de gevaarlijkste slangen.

Tot de koraalslangachtigen behoren onder andere de volgende groepen;

De zeeslangen werden lange tijd als een aparte familie gezien (Hydrophiidae), maar tegenwoordig wordt de groep als onderfamilie van de koraalslangachtigen beschouwd. Ook is discussie over de geldigheid van verschillende geslachten.

Giftigheid[bewerken | bron bewerken]

Deze familie is van andere families te onderscheiden doordat de soorten wel holle giftanden hebben, maar deze kunnen niet worden teruggeklapt zoals bij de adders (Viperidae). Hierdoor zijn de giftanden korter en wordt het slangengif niet zo makkelijk geïnjecteerd; ze moeten eerst een kauwbeweging maken. Bij deze familie is de oorspeekselklier tot gifklier omgebouwd en produceert een gif dat bestaat uit eiwitten die weefsels afbreken en al in geringe dosis een dodelijke werking kunnen hebben.

Overig[bewerken | bron bewerken]

Deze familie is zo rijk aan allerlei specifieke aanpassingen, dat ze niet als een echte groep beschreven kan worden op de bouw van de giftanden na. De langste soort is enkele meters lang en de kleinste wordt nog geen halve meter. Ook de variatie in kleuren en patronen is groot; veel soorten hebben camouflagekleuren maar enkele zijn felgekleurd. De koraalslangen worden door velen tot de mooiste slangen gerekend vanwege de bonte en afstekende kleuren.

Taxonomie[bewerken | bron bewerken]

De koraalslangachtigen worden verdeeld in 53 geslachten en twee onderfamilies.

Onderfamilie zeeslangen (Hydrophiinae)


Onderfamilie Elapinae


Bronvermelding[bewerken | bron bewerken]