Tenby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Tenby
Dinbych-y-pysgod
Plaats in Wales Vlag van Wales
Tenby
Tenby
Situering
Bestuurlijk gebied Pembrokeshire
Behouden graafschap Dyfed
Coördinaten 51° 40' NB, 4° 42' WL
Algemeen
Inwoners (2001) 4933
Overig
Postcode(s) SA70
Netnummer(s) 01834
Post town TENBY
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Tenby (Welsh: Dinbych-y-pysgod, "kleine stad van de vissen" of "het fort van de vis") is een ommuurde stad aan de zee in het Welshe graafschap Pembrokeshire aan de baai van Carmarthen. Tenby telt 4933 inwoners.

Tenby is populair vanwege de zandstranden van 4 km (2½ mijl); de stadsmuren uit de 13e eeuw, met de volledig in stand gehouden 5 bogen toren poorthuis (Five Arches Gate); De St. Maria kerk (St. Mary's Church) uit de 15e eeuw; Het Tudor-koopmanshuis wat op de Britse monumentenlijst staat (National Trust); Een museum met kunstgalerij; Het Pembrokeshire kustpad, wat een deel is van het enige Britse nationale beschermd natuurgebied aan de kust. Vanaf de haven van Tenby kunnen er boottochten gemaakt worden naar het nabijgelegen kloosterachtig eiland Caldey. Het St. Catharina eiland (St. Catherine's island) is gekoppeld aan de stad en is alleen bereikbaar met eb. Tenby heeft ook een treinstation en in de stad staat een authentieke hoge stenen brug.

Geschiedenis[bewerken]

De vroegste referentie naar een nederzetting bij Tenby vinden we terug in een gedicht, waarschijnlijk uit de 9e eeuw. Deze is bewaard gebleven in het 14e-eeuwse boek van de Walese dichter ' Taliesin'. Op dat moment was deze nederzetting een fort op een heuvel met een handelachtige invloed ontwikkelde zich waarschijnlijk onder Noords Gaelic (Schots; Iers) invloeden. De stad groeide als een zeehaven rondom de nu tot ruïne vervallen Tenby kasteel. De stad is in 1187 aangevallen en belegerd door Walese strijdkrachten en later nogmaals in 1260 door Llewelyn de Groote de prins van Gwynedd in Noord Wales. De stadsmuren zijn gebouwd door William de Valance, 1e Graaf van Pembroke in de late 13e eeuw. In de latere middeleeuwen (ca. 1270 tot 1500) Tenby's belang groeide uit naar afgeschermde zeehaven en in 1566 Portugese zeelieden brachten de eerste sinaasappelen naar Wales via de haven van Tenby.

In de Engelse burgeroorlog (1642-1651) de stad werd tot parlement verklaard en weerstond 2 pogingen tot inname voor de toenmalige koning. In 1648 veroverde de royalisten het kasteel om 10 weken later te kaptuleren aan kolonel Thomas Horton.

In de Georgian (1714-1830) en de Victorian (1837-1901) periode werd Tenby een gerenommeerde verblijfplaats voor gezondheid en centrale plaats voor de plantkunde (botanische study) en geologisch onderzoek. De stad is met veel eigenschappen uitgerust om te voorzien in grote diversiteit van gezonde wandelingen langs de kust. Als oorzaak voor de aanleg en bouw van deze wandelpaden als voorziening voor de Victoriaanse kindermeisjes en hun wandelwagens, zijn veel van de stranden toen al goed bereikbaar voor gehandicapten. Het Palmerston Fort op St. Catharina's eiland werd gebouwd tussen 1867 en 1880. Het fort is onderdeel van de Palmerston forten en verdedigingsbouwwerken aan de Britse kust. Deze werden op aanbeveling van Lord Palmerston, De Prime Minister in die tijd, als gevolg van de bezorgdheid over de toenemende sterkte van de Franse marine.

Toerisme[bewerken]

Panorama van het Noord strand (North Beach)


Tenby is een drukbezochte vakantie plaats in de zomer. De relatief ongerepte stranden en historische stad met haar goed bewaarde stadsmuren, maken het een vermeldenswaardige verblijf en vakantieplaats aan de kust. De meeste winkels, cafés en restaurantjes in Tenby zijn speciaal geënt op het toerisme.

Sport[bewerken]

Tenby is de thuisbasis voor Tenby United RFC, een rugbyclub die al sinds 1876 bestaat en is onderdeel van de Walese Rugby Unie (Welsh Rugby Union). Tenby is ook de thuisplaats voor de Tenby Aces fietsclub, die zich snel heeft ontwikkeld tot de grootste club in Zuid Pembrokeshire.

Economie[bewerken]

Verschillende grote werkgevers zijn Serendipity Enterprises (investeringsmaatschappij), Park House Court Nursing Home (verpleeghuis), Kiln Park Estates (vakantie park) en South Pembrokeshire NHS Trust (Nationaal Gezondheidsverzekeringsfonds)

Geboren in Tenby[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]