Tere hartschelp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tere hartschelp
Tere hartschelp
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Orde:Veneroida
Familie:Cardiidae (Hartschelpen)
Geslacht:Acanthocardia
Soort
Acanthocardia paucicostata
(Sowerby, 1839)
Afbeeldingen Tere hartschelp op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De tere hartschelp (Acanthocardia paucicostata) is een in zee levende tweekleppige weekdiersoort uit de familie van de Cardiidae.

Beschrijving[bewerken]

Schelpkenmerken[bewerken]

De tere hartschelp bezit een relatief dunschalige, bijna ronde iets scheefovale schelp. Vanuit de top lopen tot maximaal 18 radiaire ribben. De ruimten tussen de ribben zijn bijna even breed als de ribben zelf. Vooral tussen maar ook wel zichtbaar op de ribben is een sculptuur van fijne maar scherp afgetekende concentrische dwarslijntjes aanwezig. Op het midden van de ribben loopt een verhoogde richel waarin op regelmatige afstand korte dorens staan. Deze stekels zijn bij de voorrand langer. De ribben hebben een driehoekige dwarsdoorsnede. De groeven aan de binnenkant van de schelp (de holle ribben) zijn duidelijk zichtbaar en lopen door tot bijna onder de top.

Acanthocardia paucicostata heeft een heterodont slot: in de linkerklep 2 en in de rechterklep 1 cardinale tand en 2 laterale tanden in beide kleppen. Het slot is in zijn geheel minder robuust als bij de verwante Acanthocardia soorten.

De schelp is geelbruin van kleur en heeft vaak donkerbruine banden. De binnenzijde is wit, porseleinachtig glanzend. Het periostracum is groenbruin en is bij vers materiaal vooral aanwezig tussen de ribben. Strandmateriaal is vaak bruin of blauw verkleurd.

Afmetingen van de schelp[bewerken]

  • lengte: tot 50 millimeter (meestal kleiner)
  • hoogte: tot 45 millimeter (meestal kleiner)

Levenswijze[bewerken]

De dieren leven ingegraven in een zand- of modderbodem, uitsluitend sublitoraal. Ze komen voor vanaf de laagste laagwaterlijn tot enkele tientallen meters waterdiepte. De soort behoort tot de infauna en filtert het voedsel uit het zeewater.

Voorkomen[bewerken]

Dit is een Zuidelijke soort die tot voor kort niet in de Noordzee leefde. Sinds de negentiger jaren van de twintigste eeuw wordt zij levend in de Grevelingen aangetroffen.

Fossiel voorkomen[bewerken]

Acanthocardia paucicostata is in het Noordzeebekken alleen uit het Eemien bekend. Exemplaren die (zeldzaam) op het Noordzeestrand aanspoelen hebben alle deze ouderdom.


Meer afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]