Teslabol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een teslabol, van bovenaf gezien.
Een aangeraakte teslabol

Een teslabol of plasmabol is een glazen bol met centraal daarin een kleinere elektrisch geladen metalen bol van waaruit elektrostatische ontladingen naar de buitenste bol schieten. Bij aanraking concentreren de schichten zich op de plaats van de aanraking. Deze bol werd genoemd naar de wetenschapper Nikola Tesla.

Werking[bewerken]

In de bol bevindt zich een uiterst ijl gasmengsel (bijvoorbeeld argon en neon) dat oplicht door de hoge wisselspanning die zich ontlaadt tussen de centrale metalen bol en de buitenste glazen bol. De atomen vallen uiteen in positieve ionen en negatieve elektronen. Een gas dat zich in een dergelijke toestand bevindt wordt een plasma genoemd. De elektronen brengen het geïoniseerde gas in een aangeslagen toestand, en bij terugvallen naar de rusttoestand, worden fotonen (licht) uitgezonden.

Als iemand de bol aanraakt, zullen de elektronen de weg van de kleinste elektrische weerstand via die persoon volgen. Ondanks de hoge spanning is deze plasmabol ongevaarlijk doordat de stroomsterkte heel laag is.

Als een tl-buis in de buurt van de bol gebracht wordt, zal ook het gas in deze buis oplichten doordat de ontlading dan via dit gas plaatsvindt. Iets gelijkaardigs kan ook getest worden met een tl-buis onder een hoogspanningskabel.