Tetra-aminoetheen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tetra-aminoetheen
Structuurformule en molecuulmodel
Tetra-aminoetheen
Algemeen
Molecuulformule
IUPAC-naam Etheen-1,1,2,2-tetramine[1]
Andere namen Tetra-aminoethyleen
Molmassa 88,114 g/mol
SMILES
NC(N)=C(N)N
CAS-nummer 4363-45-5
PubChem 17899866
Wikidata Q424912
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Tetraaminoetheen is een hypothetische organische verbindingmet de formule , of iets meer de structuur benaderend: . with formula C2N4H8 or (H2N)2C=C(NH2)2. Net als alle geminale diamines, is deze verbinding nooit gesynthetiseerd. Er wordt aangenomen dat als de verbinding al bestaat, hij extreem instabiel is.[2]

De instabiliteit van de stamverbinding is echter geen beletsel voor stabiele derivaten Verschillende organische groepen kunnen een, meerdere of alle waterstofatomen vervangen. Deze verbindingen, met de algemene formule worden gezamenlijk aangeduid met de naam tetra-aminoethenen.

Algemene structuur van tetra-aminoetheen-derivaten

In de organische chemie zijn tetraaminoethenen belangrijk als dimeer van diaminocarbenen, een groep van stabiele carbenen met de algemene formule .

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tetraaminoethylenen reageren met zuren, waarbij formamidiniumzouten ontstaan.
  • Tetraaminoethylenen reageren met zuurstof met ureumderivaten als product . Een beroemd voorbeeld van deze reactie is de spontane reactie van Tetrakis(dimethylamino)etheen , waarbij een blauw-groene vlam ontstaat, werd in WOII door neergeschoten Amerikaanse piloten gebruikt als signaal om hulp.