Tewkesbury (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tewkesbury
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Tewkesbury (Gloucestershire)
Tewkesbury
Situering
Regio South West England
Graafschap Gloucestershire
District Tewkesbury
Coördinaten 51° 59' NB, 2° 10' WL
Algemeen
Oppervlakte 12,3794 km²
Inwoners
(2011)
10704
(865 inw./km²)
Overig
Postcode(s) GL20
Netnummer(s) 01684
Grid code SO895325
Post town TEWKESBURY
ONS-code E04004426
Foto's
Abbey Lawn Cottages
Abbey Lawn Cottages
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Tewkesbury is een stad en civil parish in Gloucestershire. Hij ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Severn en Upper Avon en enkele kleine zijrivieren. De stad is het bestuurlijke centrum van de gelijknamige district Tewkesbury.

De naam is ontleend aan Theoc, een Saks die er in de 7e eeuw een kluizenaarshut oprichtte. De plaats werd in het Oudengels aangeduid als Theocsbury.

Historisch gezien is Tewkesbury de marktstad voor het omliggende landelijke gebied. Het onderging uitbreiding in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Tewkesbury is ook sinds vele eeuwen een centrum van graanmaalderijen, en de watermolen (Abbey Mill) bestaat nog steeds, al is hij omgebouwd voor residentieel gebruik. Tot voor kort werd nog graan gemalen in een modernere molen, een eindje stroomopwaarts van de stad. Delen van de molen dateren uit 1865. Deze molen werd ooit beschouwd als de grootste en modernste graanmolen ter wereld. Alle mogelijke transportmiddelen werden in de loop der tijden door de uitbaters van de molen gebruikt: weg, spoor en binnenwateren.

Tewkesbury Abbey[bewerken | brontekst bewerken]

De abdij van de Blessed Virgin Mary in Tewkesbury is de tweede grootste parochiekerk in het land en een voormalig benedictijner klooster.

De kerk zelf wordt gerekend tot een van de mooiste Normandische gebouwen in Engeland. De massieve toren werd ooit uitgeroepen als de grootste en mooiste Romaanse toren in Engeland. Slechts veertien kathedralen van Engeland zijn kleiner en enkel Westminster Abbey bevat meer middeleeuwse kerkmonumenten.

In de middeleeuwen was Tewkesbury uitgegroeid tot een van de rijkste kloosters van Engeland. Na de slag bij Tewkesbury in de Rozenoorlogen in 1471, zocht een deel van de aanhangers van Lancaster toevlucht in de abdij maar de zegevierende Yorkisten, geleid door koning Eduard IV, drongen er toch binnen. Door het daaropvolgend bloedbad moest het gebouw een maand sluiten om het te reinigen en opnieuw in te wijden.

De centrale stenen toren was oorspronkelijk bedekt met een houten spits, die in 1559 instortte en nooit werd herbouwd.

In 1970 had de abdij te lijden onder overstromingen door de nabijgelegen rivier Severn.

Zie de categorie Tewkesbury van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.