The Amazing Race

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Amazing Race
Genre realityserie
Bedenker Elise Doganieri
Bertram van Munster
Presentatie Phil Keoghan
Voice-over Phil Keoghan
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 5 september 2001
Seizoenen 32
Zender CBS
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Amazing Race is een Amerikaanse realityserie die sinds 2001 uitgezonden wordt op CBS. De serie is een afvalrace voor duo's die gelijkenissen vertoont met Peking Express, de realityshow die tussen 2004 en 2008 en een seizoen in 2017 te zien was in België en Nederland. Inmiddels zijn er versies te zien van The Amazing Race in Australië, Azië en Latijns-Amerika. De Amerikaanse versie is in België en Nederland te bekijken op Discovery Channel. De serie won tussen 2003 en 2009 zeven keer op rij de Emmy Award als beste reality-competitie programma. In 2011 en 2012 won het programma de Emmy Award voor respectievelijk de achtste en negende keer. Doorgaans worden er twee series per jaar uitgezonden. Op 26 september 2014 start in Amerika het 25ste seizoen van The Amazing Race. De serie is bedacht door het echtpaar Elise Doganieri en de Nederlander Bertram van Munster. Laatstgenoemde is ook de producent.[1] Hij won met deze serie negen keer de Emmy.[2]

Opzet[bewerken | bron bewerken]

De serie start met elf of twaalf duo's die al reizend een reeks van etappes met een aantal opdrachten moet uitvoeren. Elke etappe valt meestal samen met één aflevering, waarna het duo dat als laatste eindigt afvalt, of in sommige gevallen een extra moeilijkheid meekrijgt in de volgende aflevering. De deelnemers reizen tijdens hun opdrachten door verschillende landen met alle mogelijke vervoermiddelen. Na elke opdracht wordt er een pitstop ingelast van minstens twaalf uur. Tijdens de laatste aflevering van het seizoen strijden de drie overgebleven duo's voor de overwinning. In de Verenigde Staten is de hoofdprijs 1 miljoen Amerikaanse dollar.

Aanwijzingen[bewerken | bron bewerken]

TAR Route Info clue.jpg

Deelnemers vinden op hun route een aantal aanwijzingen.

Route Information[bewerken | bron bewerken]

De Route Information vertelt de duo's wat hun volgende bestemming is, dat kan een plaatsnaam zijn of een meer cryptische beschrijving zoals "ga naar het meest westelijke punt van het Europese vasteland". De deelnemers beslissen zelf hoe ze daar het best naartoe reizen.

Detour[bewerken | bron bewerken]

Een Detour geeft een duo de keuze tussen twee opdrachten die aangegeven worden met een vage hint. Het duo mag daarna nog kiezen om de andere opdracht te doen en zoveel als ze zelf willen van opdracht te wisselen met als enige penalty het verlies van tijd die ze besteed zullen hebben aan de ene opdracht die ze uiteindelijk niet zullen vervullen.

Roadblock[bewerken | bron bewerken]

Tijdens een Roadblock krijgt een duo een vage omschrijving van een opdracht waarna het duo moet beslissen wie van de twee de opdracht zal vervullen. Die keuze kan niet ongedaan gemaakt worden. De opdracht wordt vervuld door de ene helft van het duo terwijl de andere helft zich afzijdig moet houden.

Fast Forward[bewerken | bron bewerken]

Een Fast Forward is een opdracht die door een duo maar één keer in de hele serie mag uitgevoerd worden en maar één duo mag deze opdracht uitvoeren per aflevering. Wanneer de Fast Forward-opdracht succesvol wordt beëindigd gaat het duo rechtstreeks naar de "pitstop" en is het vrijgesteld van alle andere opdrachten van die dag.

Yield[bewerken | bron bewerken]

Een duo kan beslissen om een ander duo te vertragen. De routes hebben aan aantal wegwijzers en een duo kan naast zo'n wegwijzer een "Yield"-bord plaatsen met een foto van het duo dat ze willen vertragen en een foto van zichzelf zodat het geviseerde duo weet wie hen vertraagt. Wanneer het geviseerde team het bord bereikt, wordt er een zandloper omgedraaid. Wanneer de tijd verlopen is mag het duo zijn weg weer verder zetten.

U-Turn[bewerken | bron bewerken]

De U-Turn werd tijdens het twaalfde seizoen geïntroduceerd in de plaats van Yield. Een duo plaatst de U-Turn achter een Detour om een duo te dwingen de opdracht uit te voeren die ze tijdens de Detour niet gekozen hebben.

Speed Bump[bewerken | bron bewerken]

Als een duo laatste wordt in een non-eliminatie-etappe, mogen zij gewoon doorracen, maar dienen zij wel gedurende de volgende etappe een extra opdracht uit te voeren, genaamd de Speed Bump.

Internationaal[bewerken | bron bewerken]

Landen en gebieden met een eigen versie van The Amazing Race
 Verenigde Staten
 Azië
 Noorwegen
 Brazilië
 Israël
 Latijns-Amerika
 China
 Australië
 Noorwegen
 Oekraïne
 Vietnam
 Frankrijk
 Filipijnen
 Canada

Tot nog toe zijn er dertien verschillende versies gemaakt van de serie, in de Verenigde Staten, Azië, China, Australië, Latijns-Amerika, Brazilië, Noorwegen, Oekraïne, Vietnam, Frankrijk, Canada, Israël en in de Filipijnen. Er werd in 2005 een versie voorbereid voor Centraal-Europa, maar die werd uiteindelijk geannuleerd.

Plaats Jaren Edities
Verenigde Staten 2001–heden 24
Azië 2006–2010 4
Brazilië 2007–2008 1
Israël 2009-heden 5
Latijns-Amerika 2009–heden 6
China 2010–heden 3
Australië 2011–heden 3
Vietnam 2012–heden 5
Frankrijk 2012–heden 1
Noorwegen 2012–heden 2
Filipijnen 2012–heden 2
Canada 2013–heden 3
Oekraïne 2013–heden 1

Externe link[bewerken | bron bewerken]