The Beloved

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
The Beloved
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1983 - heden
Oorsprong Londen, Verenigd Koninkrijk
Genre(s) Alternative dance
Dance-pop
House
New wave
Label(s) Flim Flam Productions
Atlantic Records
Warner Bros.
East West
WEA
Bezetting
Huidige leden Jon Marsh
Steven Waddington
Oud-leden Helena Marsh
Tim Havard
Guy Gausden
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Beloved is een Britse band die in de jaren negentig bekend werd. De band wordt geleid door Jon Marsh. Aanvankelijk maakte de band rock, maar later stapte de band over naar housemuziek. De groep had een hit met het nummer "Sweet Harmony" in 1993.

Geschiedenis[bewerken]

The Beloved ontstond in 1983 toen Jon Marsh een advertentie plaatste om een band te beginnen.[1] Zijn plan had hij opgevat samen met Steven Waddington, die hij kende uit zijn tijd bij de band Twelfth of August. Als eerste haakte Tim Havard aan. De band werd dan The Journey Trough genoemd. Toen Guy Gausden zich aansloot, werd de naam veranderd in The Beloved[2]. In 1986 verscheen de eerste single: A Hundred Words. Hierop laat de band een rockgeluid horen. Hierna volgden nog enkele singles die genoteerd werden in de Britse indiehitlijsten. Het vroege werk werd verzameld op het album Where It Is (1987). In 1987 verlieten Havard en Gausden de groep.

Het overgebleven duo paste de sound aan onder invloed van de opkomende housescene. De single Your Love Takes Me Higher (1988) bereikte de onderste regionen van de hitlijst. De doorbraak kwam met "The Sun Rising" (1989). De singles stonden op Happiness (1990), dat het echte debuutalbum van de band was. Ook werd de remixalbum Blissed out (1990) opgenomen. Daarna verliet Waddington de groep. Hij werd vervangen door de echtgenote van Marsch, Helena Marsch. Gezamenlijk namen ze het album Conscience op. Dit album werd vooral bekend van het rustige nummer Sweet Harmony, dat opviel door een videoclip vol naakte vrouwen. Het nummer bereikte in meerdere landen de hitlijsten en Conscience kwam tot de tweede plek van de albumlijsten.

In 1996 volgde X, waarop een bijdrage stond van Robert Fripp. Hiervan werd vooral de houseplaat Sattelite een hit in eigen land. Daarna verdween de band uit beeld. In 2000 werd nog een korte comeback gepoogd met de singles With You en Timeslip, maar dat was zonder succes. Daarna lag de band grotendeels stil en was Jon Marsh vooral bezig als dj. In 2013 begon hij weer samen te werken met Waddington aan nieuw materiaal.

Discografie[bewerken]

Hitnoteringen[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sweet Harmony 1993 10-07-1993 22 6
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sweet Harmony 1992 24-04-1993 40 1

Albums[bewerken]

  • Where It Is (verzamel) (1987)
  • Happiness (1990)
  • Blissed out (1990)
  • Conscience (1993)
  • X (1996)
  • Single File (verzamel; 1997)
  • Sweet Harmony: The Very Best Of The Beloved (verzamel; 2011)