The Citadel (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Citadel
De Citadel[1]
Scène uit The Citadel
Regie King Vidor
Producent Victor Saville
Scenario Boek:
Archibald Joseph Cronin
Scenario:
Elizabeth Hill
Ian Dalrymple
Frank Wead
Emlyn Williams
Hoofdrollen Robert Donat
Rosalind Russell
Muziek Louis Levy
Montage Charles Frend
Cinematografie Harry Stradling sr.
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 3 november 1938
Vlag van Nederland 8 februari 1939[2]
Genre Drama
Speelduur 110 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $1.012.000
Opbrengst $2.598.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Citadel is een Amerikaanse film uit 1938 onder regie van King Vidor. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Archibald Joseph Cronin.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Andrew Manson is een jonge Schotse arts die vertrekt naar een arm mijnwerkersdorpje in Wales. Daar werkt hij voor dokter Page en brengt hij zijn vrije tijd door in een klein kamertje. Op een dag wordt hij tot held benoemd als hij het leven redt van een baby waarvan men dacht dat het dood geboren zou worden. Hij raakt goed bevriend met dokter Denny, een cynische alcoholist. Als de buiktyfus uitbreekt in het dorp, besluiten de dokters de riolering op te blazen en de mijnwerkers een nieuwe te laten maken. Denny ontmoet ondertussen onderwijzeres Christine Barlow en voelt zich tot haar aangetrokken. Hij weet haar echter niet te imponeren.

Op een dag krijgt Andrew te horen dat de buurtstad Aberalaw een nieuwe arts nodig heeft, maar enkel getrouwde mannen voor de baan willen. Om die reden trouwt hij met Christine en verhuist naar Aberalaw. Daar begint hij een onderzoek naar mijnwerkers-pneumoconiose. Met zijn beweringen weet hij de medische wereld te imponeren. De mijnwerkers van de stad zijn minder positief en beginnen Andrew te wantrouwen. Daarom besluit hij te verhuizen naar een arme wijk in Londen om daar te werken. Chris staat volledig aan zijn zijde, maar hij krijgt maar weinig patiënten.

Op een dag komt er een vrouw zijn kantoor binnen die hem vertelt dat model Toppy LeRoy een epileptische aanval heeft. Andrew denkt dat ze aan het overdrijven is en slaat haar. Toppy voelt zich tot hem aangetrokken en stelt hem vervolgens voor aan haar welvarende vrienden. Niet veel later komt hij bij toeval oud-klasgenoot dokter Lawford tegen. Lawford overtuigt hem bij zijn praktijk te werken en al snel maakt Andrew een fortuin met het behandelen van aanstellerige rijke mensen. Hij groeit steeds dichter toe naar Toppy en vervreemdt zich van Chris, die niets moet hebben van al de overbodige luxe.

Ook Denny merkt dat hij ernstig is veranderd. Hij wordt dronken en vertelt Andrew wat hij werkelijk van hem vindt. Vervolgens loopt hij de straat op en wordt aangereden door een auto. Andrew brengt hem naar het ziekenhuis en vraagt Charles Every om de operatie te plegen. Deze operatie hoorde geen problemen op te leveren, maar Every maakt een fout en Denny komt te overlijden. Andrew realiseert dat zijn praktijk nep is en dat hij is veranderd in een akelige man. Niet veel later krijgt hij te horen dat een vrouw genaamd Anna Orlando tuberculose heeft en niet de juiste behandeling krijgt in het ziekenhuis.

Hij weet dat ze zal genezen als ze wordt behandeld door Richard Stillman, een Amerikaan die gespecialiseerd is in tuberculose maar niet wordt erkend als arts. Andrew neemt hem mee naar zijn kliniek, waar ze inderdaad geneest. Desondanks is de medische wereld razend op hem voor het overtreden van regels en riskeert hij te worden ontslagen. Hij stapt naar de rechtbank, maar weet de ouderwetse artsen er niet van te overtuigen open te staan voor nieuwe theorieën. Ontmoedigd verlaat hij de rechtszaal, maar ziet hij een vrolijke toekomst tegemoet met Chris.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Donat, Robert Robert Donat Dokter Andrew Manson
Russell, Rosalind Rosalind Russell Christine 'Chris' Barlow-Manson
Richardson, Ralph Ralph Richardson Dokter Philip Denny
Harrison, Rex Rex Harrison Dokter Frederick Lawford
Williams, Emlyn Emlyn Williams Owen
Dudley-Ward, Penelope Penelope Dudley-Ward Toppy LeRoy
Sullivan, Francis L. Francis L. Sullivan Ben Chenkin
Clare, Mary Mary Clare Mevrouw Orlando
Parker, Cecil Cecil Parker Charles Every
Swinburne, Nora Nora Swinburne Mevrouw Thornton

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

The Citadel was een van de films die door de Britse studio van Metro-Goldwyn-Mayer werd vervaardigd. Het was gebaseerd op het wereldberoemde boek uit 1937. Aanvankelijk had de Britse actrice Elizabeth Allan de vrouwelijke hoofdrol gekregen. Echter, een hogere keuze was Rosalind Russell, maar zij was al gecast in The Shopworn Angel (1938). Toen zij daarin werd vervangen door Margaret Sullavan, was ze beschikbaar en kreeg de rol in The Citadel.[3] Allan was razend en stapte naar de rechtbank, ondanks pogingen van studiobaas Louis B. Mayer om haar te troosten door haar een hoger salaris aan te bieden.[4] Hierdoor verloor ze haar contract bij de studio.

Opmerkelijk genoeg was Russell niet de eerste keuze voor de rol. Regisseur King Vidor gaf de voorkeur aan Sullavan, Virginia Bruce en Margaret Lindsay. Het is nog steeds niet duidelijk waarom Russell de rol kreeg.[5]Robert Donat was toentertijd onder contract bij Alexander Korda. Korda wilde Donat alleen uitlenen aan de studio als de film opgenomen zou worden op de locaties naar zijn voorkeur. De film werd op locatie opgenomen in Engeland. Russell vertelde dat ze dacht niet erg welkom te zijn, omdat haar collega's wilde dat haar rol gespeeld zou worden door een Engelse.[6]

The Citadel werd een enorm succes en bracht bijna $2,6 miljoen op, tegen een budget van iets meer dan $1 miljoen.[3] Vidor noemde het zelf 'de Potjomkin van de jaren 30', maar in realiteit betekende het aanzienlijk minder voor de filmgeschiedenis. Toch kreeg de film veel lof van critici en werd het vooral geprezen omdat het een realistisch beeld zou geven.[7] Enkel A Yank at Oxford (1938) en Goodbye, Mr. Chips (1939), andere films die door MGM in Groot-Brittannië werden vervaardigd, werden succesvoller.[8]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
1939 Academy Awards Beste Film The Citadel Genomineerd
Beste Regisseur King Vidor
Beste Acteur Robert Donat
Beste Aangepaste Scenario Ian Dalrymple, Elizabeth Hill, Frank Wead
New York Film Critics Circle Awards Beste Film The Citadel Gewonnen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]