Robert Donat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Donat
Robert Donat in Goodbye Mr Chips
Algemene informatie
Volledige naam Friedrich Robert Donath
Geboren 18 maart 1905
Overleden 9 juni 1958
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Friedrich Robert Donath (Withington, 18 maart 1905Londen, 9 juni 1958) was een toneel- en filmacteur, van Engelse, Poolse en Duitse afkomst. Hij was beter bekend onder de naam Robert Donat.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1921 stond Donat de eerste keer op het toneel. Als filmacteur maakte hij zijn debuut in de film Men of Tomorrow van 1932. Zijn optreden in de film The Private Life of Henry VIII betekende in 1933 de doorbraak voor Donat. Deze film werd een groot succes. Andere bekende films van hem zijn The Ghost Goes West (1935), Hitchcocks The 39 Steps (1935) en Goodbye, Mr. Chips (1939). Voor die laatste won hij een Academy Award voor Beste Acteur. Hij versloeg hierbij Clark Gable die was genomineerd voor zijn rol als Rhett Butler in de film Gone With the Wind.

Donat had een zwakke gezondheid. Hij had last van astma, waardoor zijn acteercarrière beperkt bleef tot negentien films in totaal. Zijn laatste rol was die als mandarijn in de film The Inn of the Sixth Happiness. Dit was een memorabele rol van Donat, omdat hij op dat moment al zeer zwak was en op het randje van de dood stond. Op 9 juni 1958 stierf hij na een astma-aanval op de leeftijd van 53 jaar.

Donat is twee keer getrouwd. Als eerst met Ella Annesley Voysey (1929-1946), met wie hij drie kinderen had, en later met de Britse actrice Renée Asherson, met wie hij van 1953 tot zijn dood getrouwd was.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Spencer Tracy
voor Boys Town
Academy Award voor Beste Acteur
1939
voor Goodbye, Mr. Chips
Opvolger:
James Stewart
voor The Philadelphia Story