The Philadelphia Story

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
The Philadelphia Story
De bronzen godin (NL)[1]
Onbescheidenheden (B)
Philadelphia Story 20.jpg
Regie George Cukor
Producent Joseph L. Mankiewicz
Scenario Donald Ogden Stewart
Hoofdrollen Katharine Hepburn
Cary Grant
James Stewart
Muziek Franz Waxman
Cinematografie Joseph Ruttenberg
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Verenigde Staten: 1 december 1940
Genre Komedie / Romantiek
Speelduur 112 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen Academy Award
National Film Registry
New York Film Critics Circle Awards
Overige nominaties Academy Award
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Philadelphia Story is een Amerikaanse film uit 1940 onder regie van George Cukor. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Philip Barry uit 1939. The Philadelphia Story kreeg zes Oscarnominaties en won er twee. Howard Hughes kocht de rechten van de film als cadeau voor Katharine Hepburn.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
C. K. Dexter Haven (Cary Grant) en George Kittredge (John Howard), respectievelijk de ex-man en de verloofde van Tracy Lord

De rijke socialite Tracy Lord (Katharine Hepburn) heeft zich laten scheiden van scheepsontwerper C. K. Dexter Haven (Cary Grant) omdat hij aan alcohol is verslaafd en ook op andere terreinen niet aan haar hoge standaard kon voldoen. Na twee jaar besluit ze George Kittredge (John Howard) te trouwen, een oerdegelijke en zelfingenomen zakenman uit de nouveau riche, wiens karakter compleet tegengesteld is aan dat van Haven.

De chantage[bewerken]

Tracy Lord heeft altijd al de pers buiten haar privéleven kunnen houden, maar Sidney Kidd (Henry Daniell) van het roddeltijdschrift Spy ziet zijn kans schoon om een artikel over haar te publiceren wanneer Dexter Haven aanbiedt om hem een handje te helpen. Verslaggever Macaulay "Mike" Connor (James Stewart) en zijn vriendin, de fotografe Liz Imbrie (Ruth Hussey), krijgen van Kidd instructies om zich bij de Lord-familie te introduceren als vrienden van Junius Lord, Tracy's broer die niet aanwezig kan zijn.

Tracy Lord is ontstemd wanneer ze thuis Dexter Haven ontmoet.
Van links naar rechts: Dinah Lord (Virginia Weidler), Margaret Lord (Mary Nash), C. K. Dexter Haven (Cary Grant) en Tracy Lord (Katharine Hepburn)

Haven verschijnt na jaren weer in huize Lord en wordt hartelijk verwelkomd door Tracy's moeder Margaret (Mary Nash) en Tracy's bijdehandse zus Dinah (Virginia Weidler). Zelf is Tracy minder ingenomen met het verschijnen van haar ex-man en wanneer hij uitlegt dat twee vrienden van Junius tot de bruiloft blijven logeren heeft ze het bedrog onmiddellijk door. Dexter heeft echter een troef achter de hand: wanneer Tracy niet toestemt in een reportage, zal Sidney Kidd een artikel in zijn blad publiceren waarin een geheime affaire van Tracy's vader Seth (John Halliday) met een danseres uit de doeken zal worden gedaan. Om de reputatie van haar familie te beschermen gaat Tracy uiteindelijk akkoord.

Tracy Lord hangt dronken in de armen van Macaulay Connor (James Stewart).

Tracy en Connor[bewerken]

Tracy, Margaret en Dinah besluiten om Macaulay Connor en Liz Imbrie te ontvangen en een schijnvertoning op te voeren. Dinah speelt een achterlijk kind en Tracy speelt de overdreven vriendelijke gastvrouw. Ze ontdekt echter dat Connor een roman heeft geschreven en raakt in hem geïnteresseerd. Ze gaan samen zwemmen en ontmoeten Haven langs het zwembad. Haven onthult Tracy's diepste geheimen en gebreken aan Connor, maar deze is ook wat gaan voelen voor Tracy en wil het niet langer aanhoren en loopt weg.

Ondanks haar ruzies met Dexter Haven voelt Tracy Lord zich nog steeds tot hem aangetrokken. Nu ze ook geïnteresseerd raakt in Macaulay Connor wordt ze heen en weer geslingerd tussen Haven, Connor en haar verloofde George Kittredge. Tijdens een feest op de vooravond van haar huwelijk raakt Tracy voor de tweede maal in haar leven dronken. Ze flirt met Connor en gaat samen met hem zwemmen. Na het zwemmen draagt Connor haar naar haar kamer en komt onderweg Dexter Haven en Kittredge tegen. Kittredge schat de situatie verkeerd in en raakt zwaar gechoqueerd.

De huwelijksdag[bewerken]

Tracy Lord raakt in paniek terwijl achter de deur de genodigden op de inzegening van haar huwelijk wachten.
Van links naar rechts: Tracy Lord (Katharine Hepburn), C. K. Dexter Haven (Cary Grant), Macaulay Connor (James Stewart) en Liz Imbrie (Ruth Hussey)

De volgende ochtend heeft Tracy een kater en kan zich niets herinneren van wat de vorige avond is gebeurd. Haar zus Dinah heeft Tracy en Connor echter bespied en vertelt Tracy wat ze heeft gezien. Tracy krijgt vervolgens een brief van Kittredge die haar een verklaring voor haar slecht gedrag vraagt. Wanneer haar antwoord uitblijft, komt hij haar opzoeken, maar zij verbreekt in het bijzijn van haar gasten de verloving. Ondertussen zit de huiskapel vol gasten te wachten op het nieuwe bruidspaar. Macaulay Connor biedt aan om haar te trouwen, maar Tracy bedankt vriendelijk. Nu doet Dexter Haven haar een aanzoek en die accepteert ze dolblij.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Hepburn, Katharine Katharine Hepburn Tracy Lord
Grant, Cary Cary Grant C. K. Dexter Haven
Stewart, James James Stewart Macaulay "Mike" Connor
Hussey, Ruth Ruth Hussey Elizabeth "Liz" Imbrie
Howard, John John Howard George Kittredge
Young, Roland Roland Young William Q. Tracy (Uncle Willie)
Halliday, John John Halliday Seth Lord
Nash, Mary Mary Nash Margaret Lord
Weidler, Virginia Virginia Weidler Dinah Lord
Daniell, Henry Henry Daniell Sidney Kidd
Lionel, Pape Pape Lionel Edward, een bediende
Rex, Evans Evans Rex Thomas, de butler
David, Clyde Clyde David Mac, de nachtwaker

Oscars[bewerken]

Tijdens de Oscaruitreiking in 1941 werd de film genomineerd voor zes Oscars. De film won er twee.

Oscar Genomineerde Resultaat Winnaar
Oscar voor beste film Metro-Goldwyn-Mayer (Joseph L. Mankiewicz) Genomineerd David O. Selznick - Rebecca
Oscar voor beste regisseur George Cukor Genomineerd John Ford - The Grapes of Wrath
Oscar voor Beste Acteur James Stewart Gewonnen James Stewart
Oscar voor beste actrice Katharine Hepburn Genomineerd Ginger Rogers - Kitty Foyle
Oscar voor beste aangepaste scenario Donald Ogden Stewart Gewonnen Donald Ogden Stewart
Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol Ruth Hussey Genomineerd Jane Darwell - The Grapes of Wrath